AdiSlayer Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam , otóż mam problem . Zrobiłem obiektowi obracanie kamierą , ale chciałbym aby po naciśnięciu klawisza : W - szedł przed siebie A - szedł w lewo D - szedł w prawo S - szedł do tyłu 12:48 EDIT : Z jakiegoś tutoriala wyciągłem Chodzenie w lewo i prawo tak to wygląda : W lewo : GML { var xn,yn; xn = x - sin(direction*pi/180); yn = y - cos(direction*pi/180); if not place_meeting(xn,yn,obj_wall_basic) { x = xn; y = yn; } } W prawo: GML { var xn,yn; xn = x + sin(direction*pi/180); yn = y + cos(direction*pi/180); if not place_meeting(xn,yn,obj_wall_basic) { x = xn; y = yn; } } Ale nie wiem co jest w tym kodzie na dole nie tak , bo na tutorialu obiekt szedł przed siebie i po puszczeniu klawisza stawał , a umnie ciągle idze ;/ Tak wygląda kod : GML { var maxspeed; if keyboard_check(vk_shift) maxspeed = 3 else maxspeed = 1.5; if (speed < maxspeed ) speed = min(maxspeed ,speed+0.4); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 GML if ( keyboard_check( ord('W') ) ) { x+= cos( CamDirZ * pi/180 )*Speed; y+= sin( CamDirZ * pi/180 )*Speed; } if ( keyboard_check( ord('S') ) ) { x+= -cos( CamDirZ * pi/180 )*Speed; y+= -sin( CamDirZ * pi/180 )*Speed; } if ( keyboard_check( ord('A') ) ) { x+= cos( (270 + CamDirZ) * pi/180 )*Speed; y+= sin( (270 + CamDirZ) * pi/180 )*Speed; } if ( keyboard_check( ord('D') ) ) { x+= cos( (90 + CamDirZ) * pi/180 )*Speed; y+= sin( (90 + CamDirZ) * pi/180 )*Speed; } Kod jest z mojej gry, CamDirZ to kąt fi na tym rysunku> http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C4%85ty_Eulera Kąt yaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdiSlayer Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 if ( keyboard_check( ord('W') ) ) { x+= cos( direction * pi/180 )*2; y+= sin( direction * pi/180 )*2; } Hmm... nie wiem czy to ma tak wyglądać , ale -fajnie bo ide i się normalnie zatrzymuję :) + -ide w jednym kierunku , a nie przed siebie ;/ - Pewnie to ja coś sknociłem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 podaj kod na twoją perspektywę i ten gdzie zmieniasz kierunek kamery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdiSlayer Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 [Create] GML d3d_start(); d3d_set_hidden(true); d3d_set_lighting(false); d3d_set_culling(false); texture_set_interpolation(true); draw_set_color(c_white); d3d_set_perspective(true); zdirection = 0; gun = d3d_model_create(); d3d_model_block(gun,0,-1,1, 7,1,0,0.3,0.3); [steps] GML direction-=(display_mouse_get_x()-display_get_width()/2)/8; zdirection-=(display_mouse_get_y()-display_get_height()/2)/8; display_mouse_set(display_get_width()/2,display_get_height()/2); {if zdirection > 89 then zdirection = 89;} {if zdirection < -89 then zdirection = -89;} [draw] GML d3d_set_projection(x,y,13, x+cos(direction*pi/180),y-sin(direction*pi/180),13+tan(degtorad(zdirection)), 0,0,1); d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_add_rotation_y(zdirection); d3d_transform_add_rotation_z(direction); d3d_transform_add_translation(x+0.05,y+0.05,13+0.05); d3d_model_draw(gun,0,1.2,-2,background_get_texture(tex_gun)); d3d_transform_set_identity(); chyba zaraz to zleje i wracam do 2d xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Powinno być dobrze, moja perspektywa w FPSie dużo się od twojej nie różni. Możesz podesłać mi projekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdiSlayer Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 no moge wysłać ci go na gg czy tutaj wrzucić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 no moge wysłać ci go na gg czy tutaj wrzucić ? Możesz na gg akurat na nim jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 możnaby rzutować punkt (raczej wektor od near do far plane) screena przez macierz projekcji, po czym sprawdzać, co koliduje z tym rayem i który jest najbliżej (wartość najbliżej near plane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi