Piczer Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Witam Chcę stworzyć skrypt, który przyporządkowuje wartościom tablicy losowe, ale unikatowe liczby 0-64. Mam taki skrypt: GML //get_random_tile_place() while (true) { num = round(random(TILES_COUNT)) for (i=0; i < TILES_COUNT; i+=1) { if ( num == global.mixbox_tiles ) break; else return num } } GML //Create: for (i=0;i < TILES_COUNT; i+=1) { global.mixbox_tiles = 0 } for (i=0; i < TILES_COUNT; i+=1) { global.mixbox_tiles = get_random_tile_place() } Patrząc racjonalnie, program może się scrashować wtedy i tylko wtedy, gdy będzie zawsze losowało liczbę 0. W rzeczywistości skrypt się zawiesza (nieskończona pętla?) w momencie, gdy drugi raz wywołam funkcję get_random_tile_place(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Użyj listy. Później ją wymieszaj. Masz unikaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ok, dzięki. Uzupełnię dokumentacje polską, bo jest myląca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi