MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Witam. moja postac gdy idzie, zacina się o (nic), jest sobie "belka" i gdy postacią obok niej przechodzą to postać się o kilkanaście pikseli od niej zacina jak by coś tam było. jak temu zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Nie masz jakoś dziwnie ustawionej maski? E: tzn. zbyt dużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 mam lecz udało mi się naprawić to dosyć, ale wyobraź sobie ze jesteś koło belki, juz koło, a nie kilkanaście pikseli od niej. i obracasz się tak, że wbija się tylnia część sprita (w tym przypadku jest to bron) i po prostu ruszam się w belce. mozna jakos zrobic aby nie można było "wejść" we belkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Jest to najczęściej spotykane 'newbie' błąd, jako maskę używaj okręgu a rysuj swój sprite np.: w draw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 mój sprite jest rysowany w draw, a zobacze co z tym okręgiem e: okrąg nie pomógł. jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Mając koło jako sprite będziesz sprawdzał kolizję po okręgu, więc postać nie będzie się blokować. Dodatkowo może pomóc to że nie będziesz używać image_angle Edit: Pokaż screenshoot z gry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dokładnie, maska okrągła troszku większa od sprita i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 źle mnie zrozumiałeś. podchodzę postacią do bloku, wszystko w porządku nie mogę w blok wejść.stoję nadal w tym miejscu i sie obracam, w tym momencie wystająca broń swobodnie sobie przechodzi i wtedy gdy jest w bloku nie mogę się ruszyć muszę ją "wyjąć". teraz pytanie co zrobić, aby wystająca broń gdy stoję koło bloku nie wchodziła w niego. e: @up. wtedy postać będzie właśnie odstępywała te kilkanaście pikseli od bloku.. i to nie fajnie wygląda jak znajdujesz niewidoczną przeszkodę kolo siebie ;p zaraz dam screena screen 1, stoję koło bloku: http://imageshack.us/photo/my-images/593/33292067.png/ screen 2, obróciłem się: http://imageshack.us/photo/my-images/830/99986387.png/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Postępuj zgodnie z instrucjami: Zrób nowy sprite o wielkości 32x32px. Narysuj w środku czarne, wypełnione kółko. W obiekcie twojej postaci pod depth masz mask. Tam wybierz swoje kółko. Odpal grę. Pobaw się rozmiarami kółka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 nie wiem jak ci pomóc w kwestii wcinającej się broni, powiem tylko że moim zdaniem dobrze jest zrobić kilka-kilkanaście pikseli większą maskę, zależnie od wielkości sprita. W rzeczywistości nie wpieprzasz się na ściany, omijasz je z pewnym odstępem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyDamageWillBrakeYou Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Threef nie wiem w czym ty chcesz mi pomóc, ponieważ ja już od kilku postów pytałem się o wcinającą się broń, a ty mi mówisz o masce. ale dobra, maskę będę musiał powiększyć tak jak pisze Caporegime, przynajmniej nie będę się wpieprzał w blok ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi