Nubosabuk Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Chcę zrobić przesuwanie viewa w ten sposób: przesuwam myszką z wciśniętym mb_middle -ekran się przesuwa gdy poruszamy myszką (ale się nie centruje na niej!)- podobnie jak w http://maps.google.pl. Czyli tak naprawdę mouse_x i mouse_y się nie zmienia, a zmienia się view_xview i view_yview. Nie potrafię wpaść na pomysł jak to rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 GML if(mouse_check_button_pressed(mb_middle)) { xx=mouse_x yy=mouse_y vx=view_xview[0] vy=view_yview[0] } if(mouse_check_button(mb_middle)) { view_xview[0]=vx+xx-mouse_x view_yview[0]=vy+yy-mouse_y } Nie wiem czy to działa, bo nie próbowałem, ale powinno ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 GML if (mouse_check_button_pressed(mb_middle)) { mx = mouse_x; my = mouse_y; } if (mouse_check_button(mb_middle)) { view_xview[0] += mx - mouse_x; view_yview[0] += my - mouse_y; } Przetestowane, u mnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nubosabuk Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 dzięki! dokładnie o to chodziło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi