Adriann Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Więc tak. Witam wszystkich,wybaczcie że musze was znowu męczyć moimi problemami ale mam nadzieję że i tym razem nie zawiedziecie. Więc chcę zrobić 3 ataki. Po naciśnięciu klawisza ataku(kl_atk),następny po naciśnięciu klawisza (kl_down) i (kl_atk) i ostatni po naciśnięciu (kl_up) i (kl_atk) Ale nie działa. Kiedy dodaję warunek pierwszy z naciśnięciem tylko klawisza ataku to inne nie działają,co jest nie tak?Proszę o pomoc.;) GML if keyboard_check_pressed(kl_atk) && akcja=false { image_index=0; sprite_index=a_atk3; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } else if keyboard_check(kl_down) && keyboard_check_pressed(kl_atk) && akcja=false { image_index=0; sprite_index=a_atk4; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } else if keyboard_check(kl_up) && keyboard_check_pressed(kl_atk) && akcja=false { image_index=0; sprite_index=a_atk3; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } else //Obrona: if keyboard_check_pressed(kl_def) && akcja=false { image_index=0; sprite_index=a_def; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raalsky Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Czytając po ludzkiemu twój kod to wychodzi na to, że aby akcja zaszła musisz nacisnąć trzy klawisze na raz, a nie kolejno. Mija się to z celem. Według mnie to powinieneś zrobić jakąś listę z użyciem dt_list i wtedy po pewnym czasie np. po 3 sekundach od wciśnięcia klawisza ataku sprawdzić całe combo, a klikając kolejny przycisk należy dodać kolejny element do listy oraz np. zwiększyć czas do końca combo. Po prostu combo jest to lista KOLEJNYCH klawiszy które należy wcisnąć. Najlepiej KOLEJNOŚĆ zapisywać w LIŚCIE, które to w GML możemy stworzyć przy użyciu dt(stawiam, że od data - dane)_list(lista) - dt_list_create, *_add(...) itp. Na początek musisz sam zrozumieć czym jest owe combo, a dopiero potem spróbować to przelać na kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 No tak,ale w tym przypadku nie jest konieczna lista, mogą być wciśnięte w tym samym czasie,gdyby chodziło o 3 lubi więcej klawiszy naraz to tak,ale na 2 się nie opłaca kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniu774 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Ja kombo robiłem na zasadzie jednej zmiennej (jednak dwóch). np. klawisz a=1, klawisz b=10, klawisz c=100, klawisz d=1000. Każde naciśnięcie jakiegoś przycisku dodaje do zmiennej kombo odpowiednią wartość. Potem switch, i np. jak kombo=1342 to robi tak.., a jak kombo=1111 to tak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 nie bardzo rozumiem Twój kod, bo nie za bardzo chce mi sie myslec, ale w kazdym warunku masz "and akcja=false" a potem zmieniasz je na true. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 @karolo320 To jest po to by nie można było w trakcie jednego ciosu zaczynać następnego. wtedy wygrywałby każdy kto umie najszybciej klikać,o animacji nie wspomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raalsky Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 To weź na początek daj tam same zmienne atak itp. i włącz przez Debug Mode i weź sprawdź czy te combo coś daje. Jak nie to mówię, spróbuj mojego sposobu bo wtedy też jest łatwo i to rozwinąć, a combo też się wtedy da zrobić jako, że w tej samej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 GML if keyboard_check_pressed(kl_atk) && akcja=false // Jeżeli wciskam kl_atk { image_index=0; sprite_index=a_atk3; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } else // else czyli jeżeli nie wciskam if keyboard_check(kl_down) && keyboard_check_pressed(kl_atk) && akcja=false // a tutaj sprawdzasz czy wciskasz { image_index=0; sprite_index=a_atk4; image_speed=1; akcja=true; alarm[0]=3; } else Wyjaśnienie w komentarzach, powinno być git ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi