matisowa Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Siema ziomy! mam problem... chce zrobić lecącą strzałe w pomieszczeniu i że jak uderzy w klocek to się odwróci i zmieni sprite na odwrotną zrobiłem, że kolizja w klocek = odbicie i zmiana sprite ale chce zrobić, że przy następnej kolizji strzała zmieniła sprite na ten 1 przy następnej na ten 2 itd. pomóżcie please Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 w create GML sprite_index = 0 w kolizji GML if(sprite_index == 0) sprite_index = 1 else sprite_index = 0 (z rok nie siedziałem w gm to mogę się mylić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 image_xscale *= -1 speed *= -1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Mozesz zrobic GML image_angle = direction Czyli strzala jest skierowana w ta strone w ktora leci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniu774 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Czy to jest takie proste, czy mi się tylko wydaje... Step: GML image_angle=direction; Kolizja z blokiem: GML direction+=180; edit: A jak chcesz koniecznie ze zmianą sprita to tak jak napisał baca :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi