kriso99 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 witam chciałbym zrobić aby losowało mi object czyli mam 5 obj_ziom i teraz chciałbym pobrać x i y tego co mi wylosuje proszę o pomoc :helpsmilie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Wpisać w choose id obiektu który będzie losowany, taki sobie sposób, ale zawsze jakiś. GML los=choose(100008,100009,100010,100011,100012) xx = los.x yy = los.y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 los = irandom(instance_find(obj_ziom,instance_number(obj_ziom))) xx = los.x yy = los.y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Error in code at line 4: xx=los.x ^ at position 9: Unknown variable x //jest jakaś funkcja która sprawia że jeżeli mamy zminimalizowaną gre to w pasku zadań "miga" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 omg los = instance_find(obj_ziom,irandom(instance_number(obj_ziom))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 raz jest błąd a raz niema... pyt nr2 jest jakaś funkcja która sprawia że jeżeli mamy zminimalizowaną gre to w pasku zadań "miga" tak jak przyjdzie wiadomość na gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Raz jest, a raz nie ma, powiadasz? Spróbuj: GML los = instance_find(obj_ziom, ceil( irandom(instance_number(obj_ziom)))-1) Bo zapewne o to chodzi. Funkcja nie jest mi znana, szczerze mówiąc :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 irandom to funkcja w >= GM 8, zwraca zaokrągloną w dół wartość funkcji random(). Zresztą prawie każda funkcja zaokrągla wartość argumentu, jeżeli jest taka potrzeba - np. funkcje instance_, więc na dobrą sprawę można było użyć zwykłego random. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Nie rozumiesz, instance_find nie znam :P . Zapewne trzeba zrobić tak ja, bo funkcja jako drugi argument przyjmuje wartość od 0 do (n-1), gdzie n to liczba instancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 A ja nie rozumiem zaokrąglania liczby całkowitej ;) instance_find w pewnych przypadkach znacznie ułatwia życie. Na przykład w losowaniu jakiegoś obiektu na mapie, jak kriso99. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Dlaczego zaokrąglam? Bo, owszem, funkcja będzie działać, ale nie mamy aplikacji do końca pod kontrolą - nie wiemy, czy funkcja zaokrągla w dół, czy w górę, czy do najbliższej wartości. Zauważ, że nie tylko zaokrąglam, ale i odejmuję jeden, bo jak już wspomniałem, chcę uzyskać wartość od 0 do (n-1) [gdyż autor tematu twierdzi, że kod, który podałeś, czasami wywala błędy]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ok, już wiem. Problem jest po drugiej stronie. irandom(x) Returns a random integer number between 0 and x (inclusive when x is an integer). A ponieważ x jest liczbą całkowitą: if(instance_exists(obj_ziom)) los = instance_find(obj_ziom,irandom(instance_number(obj_ziom)-1)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 dzięki działczy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi