gol350 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 w step mam tak: GML if (instance_position(0,0,violet)) { k = 1; } else if (instance_position(0,0,green)) { k = 2; } w global left pressed mam: GML if (k == 1) { instance_change(green,true); } else if (k == 2) { instance_change(violet,true); } pytanie ,dlaczego zmienia mi obiekt tylko raz ,drugim razem jak nacisne lewy przycisk myszki obiekt pozostaje niezmieniony. myslalem ze po takim kodzie bede mogl zmieniac obiekty dowolna ilosc razy. tzn.step wykonuje sie cyklicznie i myslalem ,ze jak zmienie raz obiekt na inny to zmienna k zmieni swoja wartosc, bo wejdzie w drugi warunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 w jakim obiekcie masz ten kod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 W którym obiekcie jest ten kod? Podejrzewam, że rozwiązanie jest następujące: GML if (k == 1) { with(violet) instance_change(green,true) } else if (k == 2) { with(green) instance_change(violet,true) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 kod jest w obiekcie bez sprita - obiekcie kontrolujacym . jeszcze mam dwa obiekty oprocz tego violet i green. EDIT: te kod dziala . dzieki ,bardzo mi pomogles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 A więc kod Muuuczka będzie działać :) Ale musisz mieć jeden z tych obiektów kolorowych na pozycji 0,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Na pewno tam jest, bo za pierwszym razem działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 a jak bede mial obiekt kontrolujacy na pozycji 0/0 ,a obiekty na innych pozycjach to tez bedzie dzialac jak zmienie w warunku pozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgaduję, że nikt Cię nie zrozumiał(w tym ja) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Jeśli obiekt green/violet zmieni pozycję, to nie będzie się zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Tjw instance_position(x,y,objekt) zwraca czy dany obiekt znajduje się na pozycji x,y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi