Jins Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Witajcie, Mam grafikę sprita, która jest przezroczysta. Obiekt.png. Dodaje go do sprita i od razu nie ma tego tła i jest super. Tylko że problem w tym że moja postać stoi na tym co jest przezroczyste, rozumiecie? Jak zrobić aby przezroczystość była przezroczysta nie tylko z punktu widzenia, ale i z fizyki gry? Czyli po prostu mój player przez nią przeniknie i będzie stał na tym co nie jest przezroczyste widocznie. Da się to jakoś zrobić? Pozdrawiam Jinsssss.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 maska = sprite Jeśli ten warunek jest spełniony, problem automatycznie znika. A jeśli nie wiesz jak to zrobić: Wchodzisz w obiekt z tym nieszczęsnym spritem, klikasz obok "Mask:" i wybierasz "Same as sprite". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Daj temu czemuś maske, albo ustaw ręcznie w spricie gdzie ma kolidować (rozciąg prostokąt na widoczną część tej platformy czy cokolwiek to jest) @up Grr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Chyba solid i w kontakcie z "tym czymś" move_contact_solid(270,2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Maska kolizyjna sprita.Otwierasz sprita, dajesz modify mask, i tam sobie ustawiasz maske kolizyjną :) Masz tam pokazany podgląd obrazka, klikasz, przeciągasz to co jest w przyciemnionym polu, to maska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 A jak dodajesz sprite_add, to któryś argument za to odpowiada :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 W gm8 trzeci, musi pisać removeback, ale to usuwa tło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jins Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Rzeczywiście działa. O tej masce to nie miałem zielonego pojęcia. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam Jinsss..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi