Bedziom Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 siemka ;) Chciałbym nauczyć się robienia grafiki, która rozświetlałaby otoczenie. Chodzi mi o to, żeby jak (na przykład) zapalę lampkę w grze, to żeby oświetliła otoczenie na np. żółto. Nie wiem, zrobić dookoła niej żółte koło muśnięte alphą? Jak to zrobić? Halp! (pytanie dotyczy grafiki, więc to chyba odpowiedni dział. Jak nie, to proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Jak chcesz rozświetlić obraz to walnij koło z alfą :P A jak chcesz cienie i wgl to nie wiem jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Czyli jednak częściowa alpha? sry, ale jak taką zrobić w Gimpie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Nawet edytor GMa ma coś takiego, Zmniejszasz Opacity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 w gm opacity nie zmienia nic z alphą. W gimpie "krycie" (mam po polsku) też nic nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 w GMEditor Opacity to właśnie alpha :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 ale przy rysowaniu, nie zmianie koloru w alphę ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 ale przy rysowaniu, nie zmianie koloru w alphę ;/ Cooo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Przy rysowaniu np. ołówkiem. A jak wciśniesz ctrl+shift+e to jest okienko "make a color transparent" i na to opacity nie ma żadnego wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Ja piernicze walnij sobie gradientowo wypełnioną kulę ( w odcieniach szarości ) to będziesz mógł zrobić światła używając blend mode add. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi