matisowa Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 witam wszystkich forumowiczów!!! robię samochodówke bardzo prosze o pomoc w jeździe samochodu i policji i że jak będe jechał za szybko i będe blisko policji to zaczyna mnie gonić i jak mi zagrodzi droge to mój samochód (subaru impreza) sie zatrzymuje prędkościometr już mam :thumbsup: ale prosze o skrzynie biegów (automatyczną tylko żeby sie bieg pokazywał bieg oraz litery P N D i R) bardzo prosze też o zbiornik paliwa który moge powiększać i o możliwość kolorowania subaru dzięki za wszelką pomoc!!! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Jeśli chcesz mieć realistycznie to przede wszystkim zrezygnuj z automatu w Subaru Imprezie. Zrób sobie zmienne z wartością przyspieszenia i w zależności od biegu będzie się zmieniało. Co od gonienia to zrób sobie w obj. policja np. if gracz.speed>50 && distance_to_object(gracz)<100 { goni=1 }; if goni=1 { mp_potential_step(gracz.x,gracz.y,predkosc,omijaj solid/wszystko) }; A reszta to tylko zwykłe operowanie na zmiennych np. draw_text_color(view_xview+100,view_xview+100,bieg,c_white,c_white,c_white,c_white,1); Edit: A co do kolorowania to masz opisane argumenty w draw_sprite_ext i operuj na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan123 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 może frytki do tego ?? nikt za ciebie nie będzie robił pół gry , a tak po za tym takich przykładów na forum jest dużo wystarczy poszukać ... zbiornik paliwa to najzwyczajniej robisz sobie na argumentach np : robisz sobie w Create że Zbiornik =100 i np gdy dajesz gazu dajesz ustawiasz alarm który po trochę będzie zabierał paliwa czyli np zbiornik -=1 i potem np w stepie dajesz że jak zbiornik <=1 to speed =0 coś w tym stylu :) poucz się zmiennych i wszystko będzie łatwiejsze Edit : po co robisz 2 tematy zaśmiecając forum ??? dałem edita bo nie będę spamował .... ;/ w innym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @pan123: na zamiennych to ja sie znam bardziej od ciebie gdyż czytałem książke o php hahaha!!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 znasz się bardziej, a nie umiesz zrobić tak prostych rzeczy, hahahahaha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @pan123: na zamiennych to ja sie znam bardziej od ciebie gdyż czytałem książke o php hahaha!!! :D Więc z czym do ludzi, w edytorze kodu masz podpowiedzi na dole a na górze okna gm'a przycisk help i wszystko od a do z opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @karolo320: znam sie na zmiennych tylko nie za bardzo łapie sie w alarmach :blush: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Skoro znasz się na zmiennych, to wiesz jak używając zmiennych nie korzystać z alarmów :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 wracam do pytania ktoś mi pomoże??????????????????? :helpsmilie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Przeglądaj dział Przykłady. przykład dla pościgu policyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 jeździe samochodu if wcisnales(gora) then speed=min(speed+przyspieszenie,max) if wcisnales(dol) then speed=max(speed-przyspieszenie_w_dol,-max) if wcisnales(prawo) then direction-=2 if wcisnales(lewo) then direction+=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 To jest połowa gry, jeśli znasz się na zmiennych to sam to zrobisz a alarmy to nic innego jak eventy wykonywane po jakimś czasie np: alarm[0]: GML show_message("Wiadomość") i w create: alarm[0]=room_speed*1 Wiadomość zostanie wyświetlona po 1 sekundzie od utworzenia instancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 To jest połowa gry, jeśli znasz się na zmiennych to sam to zrobisz a alarmy to nic innego jak eventy wykonywane po jakimś czasie np: alarm[0]: GML show_message("Wiadomość") i w create: alarm[0]=room_speed*1 Wiadomość zostanie wyświetlona po 1 sekundzie od utworzenia instancji. nawet ja Cię nie rozumiem. A umiem korzystać z alarmów. To inaczej. W "create" obiektu wpisujesz GML alarm[0]=room_speed*3 a w "alarm 0" dajesz GML show_message('To wlasnie alarm0, ktory uruchomil sie po czasie ok. 3 sekund') i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @matisowa: pisałeś w temacie potrzebuje grafy, że masz już silnik i umiesz robić samochodówki, ale tutaj się pytasz nawet o jazdę samochodu, więc jak to jest? Pytam się, bo mogę Ci podsunąć przykład, ale nie wiem czy go zrozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziu Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Po co dokarmiacie trolla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @karolo320: robiłem już samochodówki tylko robiłem innym sposebem samochód mi sie obracał a właśnie potrzebowałęm takiego sposobu żeby mi sie nie obkręcał tylko zjeżdżał na bok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 W przykładach GM7 była kiedyś samochodówka która spełnia w 90% twoje wymagania, ale nie wiem czy w nowszych wersjach GM'a jest ona dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 @Bedziom: Napisałeś dokładnie to samo, tylko innymi słowami... A skoro znasz się na php, to znaczy, że umiesz język. Przypomnij sobie jak się go nauczyłeś. Następnie uznaj, że GML to taki php, tylko inny i zrób dokładnie to samo :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Właśnie widziałem już około 20 postów Bedzioma z treścią postów powyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 topdown CAR ENGINE by M@rcixxx Odbiło mi. Ale mają być creditsy i to się tyczy wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Możesz użyć tego, chyba, że wiesz, jak wsiąść i wysiąść z samochodu. Co do zmieniania koloru to łap to. Właśnie widziałem już około 20 postów Bedzioma z treścią postów powyżej... Niemożliwe. Ja wykryłem tylko 2 takie (ten tutaj oraz w Galerii Grafik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 @up: ja nie chce wsiadać i wysiadać z samochodu a pozatym już to miałem ściągnięte ale dzięki za pomoc @do wszystkich: wracam do pytania: czy ktoś mi pomoże? zbiornik już sam se stworzyłem i skrzynie biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Pościg robisz if distance_to_object(hero)<= 64 { kod na pościg } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 if speed>20 and distance_to_object(policja) <=100 with(policja) move_towards_point(auto.x,auto.y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 21 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 @do wszystkich: wracam do pytania: czy ktoś mi pomoże? zbiornik już sam se stworzyłem i skrzynie biegów W czym mamy ci niby jeszcze pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi