Beder Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam. Tworzę grę 3D i nie wiem jak mam zmieniać pozycję obiektu 3d w osi z. W Create obiektu mam: speed=0 direction=0 z=3 //co bym tu nie wpisał, obiekt zawsze jest w tej samej pozycji W draw: d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_set_scaling(0.5,0.5,0.5); d3d_transform_add_rotation_z(direction+180); d3d_transform_add_translation(x,y,0); //dalej jest kod otrzymany z Marzipan'a Mam jeszcze kamerę, którą można obracać wokół obiektu. Jej wysokość zależy od wartości z tego obiektu. Gdy zmieniam wartość z w create albo w step to zmienia się tylko wysokość kamery a obiekt jest tam gdzie był. Co robię nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Podam Ci rozwiazanie na przykładzie, ok? Załóżmy, że mam obiekt o nazwie gracz. W jego Create dajemy speed=0 direction=0 z=50 //bla bla bla... W Draw: d3d_draw_ellipsoid(x,y,z,x+32,y+32,32,background_get_texture(jakastextura),1,1,24) Jak widzisz, kula rysowana jest w pozycji, zapisanej w stworzonej przez nas zmiennej z. To samo musisz zrobić u siebie :) Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beder Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Wielkie dzięki, już działa. PS. Tymon, nic nie poprawiałem bo ten kod otrzymałem z Marzipan'a i do głowy mi nie przyszło, że to mogło być źle. Dark Maximal mnie dopiero naprowadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 O lol: d3d_transform_add_translation(x,y,z); xD z nie 0! xDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi