Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Pathpointy to punkty, na których oparte są chyba wszystkie dobre strzelanki. Są to miejsca kluczowe, do których AI próbuje dotrzeć, aby wyglądało to tak, jakby wróg wiedział, co robi. Dzięki temu wróg np. nie będzie próbował wciskać się w najciemniejsze zakamarki mapy, ale od razu znajdzie się w centrum akcji, co oczywiście znacznie zwiększa dynamikę gry. No i właśnie ten przykład pomoże Ci opanować tę technikę do wystarczającego stopnia, żebyś mógł wprowadzić ją do własnej gry. Przykład pokaże też, jak zrobić wroga i przyjaciela w jednym tylko obiekcie. Link: https://gmclan.org/up5655_12_zolniez.html Dopisek: działa od wersji 7.0 Pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 mogłeś dodać, że to tylko dla wersji Pro :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Logo GMClanu chyba waży więcej niż ten plik. Poza tym, ten projekt jest kompatybilny z GM 7.0, więc w sumie mogło być gorzej : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Nie jest źle, ale ja i tak bym to zrobił prościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Jeśli da się zrobić to prościej, to byłbym rad dowiedzieć się, w jaki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Po co tam te gridy np. Mp potetnial załatwił by sprawę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Algorytm A* nigdy nie sprawiał mi problemów, w przeciwieństwie do mp_potential. Zwłaszcza na duże odległości. No i można deaktywować przeszkody, ponieważ mp_grid_path nie korzysta z obiektów, a właśnie z siatki przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 mogłeś dodać, że to tylko dla wersji Pro :/ Logo GMClanu chyba waży więcej niż ten plik. Poza tym, ten projekt jest kompatybilny z GM 7.0, więc w sumie mogło być gorzej : ) WTF? Jaki to miało związek? Mi nie chodziło o wagę pliku, tylko o to, dla jakiej wersji GM'a to jest. Dla PRO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Pliku z GM 8.0 nie włączysz w GM 7.0. Plik 7.0 Pro możesz przeanalizować w wersji >=7.0 Lite. Miałem na myśli, że to żadna strata. Nieraz pobierałem i 200-300kB ważące przykłady, które nie działały mi na 7.0 Pro przez to, że były robione w GM 8.0. O to mi właśnie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 a 7.0 to otwierał? -- dobra, rozumiem, mogę przeanalizować przykład. Ale chciałbym też zobaczyć jego działanie dzięki takiemu fajnemu zielonemu przyciskowi w kształcie trójkąta, dzięki któremu można zobaczyć to działanie bez zapisywania ".exe" :) Sorry, że się narzucam, ale czy można prosić o jakiegoś screena z działania albo filmik na YT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Skoro nie masz GM Pro, to po co Ci zdjęcie czy filmik z przykładu, skoro i tak Ci to nie pomoże? -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 mam, ale na innym kompie. A po prostu chciałem zobaczyć, jak to wygląda -,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi