szela Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 moim zadaniem jest napisanie programu rozwiązującego działanie składającego się z dwóch poziomów level 1 w textbox mam wpisać działanie np 1+2+3 lub 1*2-3 lub 1+2*3/4 po naciśnięciu przycisku np w textbox2 ma się pokazać wynik tego działania level 2 (wersja rozszerzona) rozbudowany level 1 np (1+2)/3 lub ((2+3)*2)/2 Nie mam pojęcia czy zrobić to na List<int> czy na pętli if czy użyć też Split, ma ktoś jakiś pomysł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Pierwszy problem można sprowadzić do drugiego dodając nawiasy na każdym dzieleniu i mnożeniu. Więc oto jak rozwiązać drugi: Wczytujesz jako string, analizujesz znak po znaku i ciśniesz rekurencyjnie. Jak spotkasz nawias to odpalasz rekurencje dla zawartości nawiasu, a wynik całej jego zawartości traktujesz jako jedną liczbę w wyższej rekurencji. Ewentualnie to samo tylko na stosie, ale rekurencje łatwiej zakodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szela Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 jestem początkujący w C# możesz troszkę jaśniej?:) chce zrobić lev1 drugi to już sobie poradzę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Podziel sobie działania na drzewko, tak, aby priorytety Ci się nie pochrzaniły :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi