Lordis Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Witam! Mam problem siedzie juz nad tym troche i nie moge wykąbinować tymbardziej że już mi się wszystko miesza. Chciał bym zrobić losowy wybieranie położenia kilku obiektów lecz żeby sie nie powtarzały. To znaczy chodzi mi o coś takiego: Możliwości wylosowania GML x=choose(10,20,30,40,50); y=choose(10,20,30,40,50); do tego jest mam np. 5 obiektów (liczba obiektów można zmieniać) i program musi wylosować unikalne położenie dla każdego z tych obiektów (2 lub więcej obiektów nie moze być w tym samym miejscu). Wiem że kod na to jest banalny ale juz nie mam do tego siły siedze nad tym dobre 1h i ciągle jak nie wszystkie w jednym miejscu sie tworzą to mi wcina kilka obiektów itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 zrób to za pomocą tablic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Wiem robie na tablicach, ale nei wiem jak zrobić żeby w losowaniu nie powtażał już użytej pozycji. Prosił bym o kod :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 To sprawdź w pętli czy dana pozycja nie została użyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 GML for(i=0;i<5;i+=1){ p=instance_create(0,0,obiekt); with(p){ do{ x=choose(10,20,30,40,50); y=choose(10,20,30,40,50); }until(place_free(x,y)) } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Stwórz sobie dwuwymiarową tablicę, w której zapiszesz wylosowaną pozycję, potem przy szukaniu kolejnej pozycji sprawdzaj, czy już istnieje w tablicy, jeśli nie to dodaj, jeśli tak, to powtórz czynność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Albo przy kolizji usuwaj obiekt i losuj pozycję na nowo. Do skutku. Wiem, że debilny sposób, ale na upartego... można i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 @TheMarcQ Dzięki kod działa lekko go zmodyfikowałem i wszystko śmiga tak jak trzeba. @zelman Na taki pomysł to bym nie wladł chyba xD niby by działało ale korzystając z temtej pętli nie misi mi mielić tych obiektów tylko tworzy i juz :P Dzięki wszystkim za pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi