game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Dobra. Zaczne. Robie gry 2D od moim zdaniem sporego czasu. Chciałbym robic w końcu 3D, lecz nie wiem w jakim programie. W czym to robia profesjonaliści? Czy są może specjalne programy, może mało znane. Doradźcie mi najlepiej w czym robić profesjonalne gry 3D (czytaj Gothic). A wiecie ze Gothica jedyneke zrobiła grupa 16 latków? Wiek się nie liczy. Źródla jak najbardziej wiarygodne. Jakich języków mam sie uczyć aby robić takie grY? I mówcie czy program można skądś zassać, choc watpie, jak nie to cena. Plis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Jeżeli chcesz pro programu spróbuj 3D Game Studio. Profesjonaliści robią gry 3D za pomocą C++. Często piszą własne narzędzia np. do tworzenia map itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Własnie myślamłem o przyszłości. Wole juz się spedzić te 2 lata nad c++ niż rok nad 3D Game Studio. Czyli w c++ robi się profesjonalne gry. np. gothic? A skąd wziąsć ten c++? Coś znalazłem: to jest ten c++ którym się wszyscy posługują? CD nr 1 zawiera: Dev-C++ DJGPP kody źródłowe przykładów program sprawdzający wiedzę czytelnika. CD nr 2 zawiera Microsoft Visual C++ 6.0 Introductory Edition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Po pierwsze musimy sobie wyjaśnić, że C++ to język programowania. Skąd go weźmiesz? Z nikąd. Co najwyżej możesz wziąść edytor z kompilatorem (np. Dev-C++) lub sam kompilator (MinGW dla Windows lub GCC dla Linux). Musisz też wiedzieć, że nie da się w nim tak odrazu zacząć robić gier. Musisz najpierw poznać język, popisać proste programy, potem zacznij programować gry. Tutaj nie masz edytora zdarzeń jak w TGF, czy edytora leveli. Tutaj wszystko się opiera o kod. Często gry w języku programowania robi się nawet kilka lat (mowa tu o grach 3D). Gry 2D z wykorzystaniem bibliotek (np. Allegro) robi się stosunkowo krótko (zob. team Free Lunch Design - tworzą minigierki w C++). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 bp ultimate. takim noobem to ja jeszcze nie jestem, przecież wiem że c++ to jezyk programowania, mam kursy na kompie. a ile ksoztuje ten c++? a co to jest ten dev-c++ lub mingw. pisałem że mam czas, c++ to na przyszłość gadajcie o tym c++ ile wiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Dev-C++ to kompilator -_- Jak chces sie uczyć C++ to kup/ściągnij książke "Symfonia C++", jak chcesz darmowy kompilator to Dev-C++ lub gcc (pod linuxa), jak chcesz engine 3d to Ogre3D :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 do czego on służy, skąd wziaść całego c++? gadajcie bo tgf to tylko zdarzenia a ja nie znam tych pojęć, plis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Lol. Kompilator "tłumaczy" język na aplikacje którą pecet może uruchomić ;] A C++ całego nie weźmiesz. Kompilator ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Przecież to samo napisałem w swoim poście :) . Podałem ci przykład edytora i kompilatora :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Czyli to co jest na tej płycie wystarczy aby zrobic dobrą giere?: CD nr 1 zawiera: Dev-C++ DJGPP kody źródłowe przykładów program sprawdzający wiedzę czytelnika. CD nr 2 zawiera Microsoft Visual C++ 6.0 Introductory Edition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Aby zrobić dobrą gre wystarczy ci: - kompilator - umiejętności - pomysł Voila! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Co to jest ten Ogre3D? Prosze wyjaśnij szczegółowo. Musze go miec aby robić gre 3d? Jest za friko? Czyli to co na płycie to wystarczy? Wszyscy tak robią? Msuze być pewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Ogre3D to silnik graficzny do gier trójwymiarowych. Ofkoz nie musisz go mieć, możesz napisać własny, ale to chyba jest zbyt czaso chłonne :P www.ogre3d.org TAK, wszyscy tak robią -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Ale jak zrobisz np. gre platformową 3d na silniku do gry logicznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Sprecyzuj pytanie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 No jak zrobie sobie silnik do gry logicznej to później go nie wykorzystam do gry platformowej, bo jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Przecież możesz wykorzystać silnik 3D do gry logicznej. Wystarczy sprawnie operować kodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 A jak się robi levele w c++, przecież to tylko komendy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Modelujesz mapke w kodzie. Piszesz sobie jakiś program do robienia mapek. Używasz jakiegoś programu do robienia mapek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 A jest o tym jakas książka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Albo działasz bez programu, wklepując same komendy :) EDIT: Jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Książek o robieniu gier w C++ raczej nie ma. Musisz się opierać na zagranicznych kursach. (albo są, tylko takie, że nic się nie dowiesz ;p ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Na początku naucz się podstaw C++ z Symfoni C++ ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Albo z jakiś kursów. Na forum było pełno linków do kursów C++ z sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Ustawiasz obiekty poprzez wpisanie kodu? Symfonia C++ to książka dla początkujacych? dajta link (księgarnia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 www.merlin.pl | www.helion.pl Tak, za pomocą kodu. Symfonia C++ jest dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game_tgf Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 ile czasu trzeba aby nauczyć się zrobić prosty programik w c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Zależy od twoich umiejętności i "rozbudowania" programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Tak, właśnie tak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2006 Co do sklepu to np. http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=69713 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi