Czarny Ass Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Jak zrobić octan sodu? Słyszałem o jakiś sposobach, ale nie wiem czy one się sprawdzają. Nigdy tego nie próbowałem, a bardzo chcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Już tłumaczę! Nie trzeba go kupować, można zrobić go samemu.Potrzebny jest ocet i soda oczyszczona. Sypiemy trochę sody do naczynia. Potem ostrożnie dolewamy octu, aż roztwór przestanie się pienić.Nadmiar nie zaszkodzi. Ważne by nie za mało!!!. Jak już mamy taki roztwór to: 1. Wylewamy na tacę, czekamy aż wyparuje a octan sodu nam wykrystalizuje. albo: 2. Gotujemy w rondelku aż do uzyskania kryształków, wyciągamy je i suszymy, np. na tacce. Od razu mówię cały dom później capi octem. Są 2 opcje albo ostrzegamy rodzinkę, albo robimy to gdzieś na dworze. Octan sodu jest nietoksyczny, ale lepiej nie spożywać. P.S Po przez domowy sposób powstaje hydrat a nie bezwodny związek octanu sodu ( i tak go sie rozpuszcza w odzie więc.....), jeśli były by problemy można go otrzymać przez rekrystalizację, alr o tym to może później .... Zapomniałem dodać, że otrzymując octan sodu drogą domową, nie jest zbytnio opłacalna. Powód: mało octanu. Ale sposób jak najbardziej prawidłowy. 0.5 kg gotowego octanu sodu (bezwodnego) w sklepie chemicznym kosztuje ok 20 zł. Powinno zamarzać ale nie jestem pewny... Trzeci wynik w Google, litości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Dobrze myślałem, tylko chciałem się upewnić. Ano i trochę mniej szczegółowo wiedziałem. ;) Dzięki. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi