Dawka83 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam! Mam kamerę 3D top down jednak ona się obraca. Na moje nieszczęście wraz z kamerą nie obracają się tylko obiekty lecz cały ekran gry. To też myszka przestaje działać. I teraz mam pytanie: Jak zrobić obiekt który by naśladował tą myszka i prawidłowo się ustawiał gdy np kamera jest odwrócona o 20? Ps: Odwracam kamerę przez polecenie d3d_set_projection_perspective Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Zapoznaj się z terminem unproject, tzn. rzutować wektor na płaszczyznę zwaną ekranem, lub ray tracing dla kursora myszki ( tzw. Picking ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 :o W sumie myślałem żeby to zrobić po obwodzie koła jednak ty mi tu wyjechałeś z takimi pojęciami że chyba to zajmie trochę więcej czasu i myślenia :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi