Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 5 Lutego 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 :thumbsup: Cześć! To mój pierwszy post na gmclan. Ostatnio próbuję stworzyć (jak w tytule) Obracające się chmury. Wpisałem GML { direction += 30; } Ale i tak nie działa :(. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 poszukaj w pomocy o d3d_transform, nie znam na pamięć tych komend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 A script na chmury to GML tex = sprite_get_texture(chmur,image_index); d3d_draw_cylinder(x-3800,y-3800,0,x+3800,y+3800,3800,tex,1,1,0,24); Kiedyś już to robiłem, jednakże zapomniałem na amen tej komendy :crying: Już nie pamiętam, ale chyba zabrałem ją z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=kcRKqNugO-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 A script na chmury to GML tex = sprite_get_texture(chmur,image_index); d3d_draw_cylinder(x-3800,y-3800,0,x+3800,y+3800,3800,tex,1,1,0,24); Kiedyś już to robiłem, jednakże zapomniałem na amen tej komendy :crying: Już nie pamiętam, ale chyba zabrałem ją z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=kcRKqNugO-8. O matko moje początki z 3D mi się przypominają, ten kod jest zły co prawda działa ale raczej się tak nie pisze choćby z powodu błędów w transformacjach :3 tu masz dobry kod GML d3d_transform_add_rotation_z(direction) d3d_transform_add_translation(x,y,z) d3d_draw_cylinder(-3800,-3800,0, 3800,3800,3800, sprite_get_texture(chmur,image_index),1,1, 0,24) d3d_transform_set_identity() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 O matko moje początki z 3D mi się przypominają, ten kod jest zły co prawda działa ale raczej się tak nie pisze choćby z powodu błędów w transformacjach :3 tu masz dobry kod GMLd3d_transform_add_rotation_z(direction) d3d_transform_add_translation(x,y,z) d3d_draw_cylinder(-3800,-3800,0, 3800,3800,3800, sprite_get_texture(chmur,image_index),1,1, 0,24) d3d_transform_set_identity() Pewnie uznasz mnie za jakiegoś komletnego matoła czy amatora (kod wkleiłem do Draw), ale wyskakuje mi taki błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object chmury: Error in code at line 2: d3d_transform_add_translation(x,y,z) ^ at position 36: Unknown variable z HELP!!!!!!!!!!!!!!!!111 :crying: :crying: :crying: :crying: :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 5 Lutego 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak a propos projektu, to Gdzie Jest Krzyż 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak a propos projektu, to Gdzie Jest Krzyż 3D? Wtrafiłeś w dziesiątkę :blink: ! Tak naprawdę moja "gra" zwać będzie się Bloody Desert, a że ponieważ ostatnio padła moda na gry o tematyce "Zombie Survival" moja także będzie opowiadać o zombie. Gra toczyć się będzie na jednym środkowo amerykańskim odludziu. Bedzie tam stać opustoszała stacja benzynowa, w której to gracz będzie musiał przetrwać inwazję żywych trupów. W grze ma być dzień i noc, a gracz będzie musiał uzupełniać braki wody, w żołądku i braki snu. Oczywiście co to za gra o zombie bez zombie! Zombie będą przychodzić ze wszystkich stron próbując wparować do wnętrza stacji. :thumbsup: POŁĄCZONO: Jak znam życie gówno będzie z tej gry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 doublepost. ban na 3 dni Post nie na temat. :D Platyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Pewnie uznasz mnie za jakiegoś komletnego matoła czy amatora (kod wkleiłem do Draw), ale wyskakuje mi taki błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object chmury: Error in code at line 2: d3d_transform_add_translation(x,y,z) ^ at position 36: Unknown variable z Nie zaprzeczę bo jak sama treść błędu mówi nie zna zmiennej Z więc daj w create z=0 i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dzięx! Wszystko działa! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi