TO_mek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam! Jak w najprostszy sposób wczytywać z plików (jpg, png, bmp) grafiki do surface. Chodzi mi o to, że mam kilka kawałków tła (prostokąty różnej wielkości) z którego chcę otrzymać tło całkowite a później używać go (już posklejanego) za pomocą surface. Czy muszę najpierw wczytywać z pliku jeden kawałek grafiki do tła tymczasowego, narysować na roomie w odpowiednim miejscu, wczytać następny, narysować obok itd. aż skompletuję całe tło i wtedy wycinać do surface? Może macie jakiś sprawdzony gotowy prosty sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Nie musisz rysować grafik w roomie żeby rysować je na surface. Wczytaj je z pliku, narysuj bezpośrednio na surface i wywal pliki z pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Nie musisz rysować grafik w roomie żeby rysować je na surface. Wczytaj je z pliku, narysuj bezpośrednio na surface i wywal pliki z pamięci. Ok brzmi prosto :) Do tej pory aby wczytać całe tło, używałem: GML tlo:=working_directory+"/obraz_tla.jpg"; tlogm:=background0; aaa=background_replace( tlogm, tlo, 0, 1); i to było banalnie proste. Jaką komendą mam wczytać kawałek tła z pliku i od razu narysować na surface? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Od razu nie mozna, najpierw musisz wczytać(np background_add, replace), potem narysować(draw_background). na końcu skasować(background_delete) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi