hudy0070 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Rzecz wydaje się prosta. Chciałbym obliczyć współczynniki a i b funkcji liniowej y=ax+b znając oczywiście 2 współrzędne. O ile na kartce jest to banał o tyle napisać to w gmie jest to niemożliwe jak dla mnie. Ogólnie nie potrafię wykodzić równania z kilkoma niewiadomymi. Proszę was ludzie o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Musisz znać 2 punkty, a nie dwie współrzędne. Z jednego punktu równania prostej nie obliczysz, bo prostych przechodzących przez niego jest nieskończenie wiele. Znając 2 punkty: A=(x1,y1), B=(x2,y2) y1 = a*x1 + b y2 = a*x2 + b Z tego wynika następujące równanie: (y1-y2) = (x1-x2)*a a = (y1-y2)/(x1-x2) Oraz: y1 = a*x1 + b b = y1 - a*x1 Z tego mamy następujący kod: GML a = (y1-y2)/(x1-x2); b = y1 - a*x1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Musisz znać 2 punkty, a nie dwie współrzędne. Z jednego punktu równania prostej nie obliczysz, bo prostych przechodzących przez niego jest nieskończenie wiele. Właśnie chodziło mi o 2 punkty. Ja chciałem przekształcić ten wzór o 4 godzinie i coś mi nie szło, potem się nawet nie zabierałem a szkoda bo łatwy jest. Dzięki wielkie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Można używać "()" w działaniach w gm? A ja zawsze robiłem sobie dodatkowe zmienne jak chciałem wymusić kolejność działań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Można używać "()" w działaniach w gm? A ja zawsze robiłem sobie dodatkowe zmienne jak chciałem wymusić kolejność działań. Współczuję. Oczywiście, że można! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi