ALT Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Mógłbyś ktoś zrobić mi przykład odczytywanie linijek z pliku ini za pomocą pętli,czyli kiedy niewiadomo ile jest linijek,i przydzielanie każdej do jakiejś zmiennej.Zrobił bym sam,ale nigdy nie mogłem pojąć tych pętli,raz działały raz,raz nie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 nie rób takiego czegoś na ini, tylko na txt. Ini daje ci możliwość tworzenia kluczy, a sprawdzanie czy klucz istnieje, czy nie dla każdego możliwego klucza jest... niezbyt oszczędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ok,tylko z plikami txt w GM to będzie trudniej,bo ich też nie za bardzo pojmuje,chodzi mi funkcję ich. :helpsmilie: Edit:Przejrzałem dokumentacje,już załapałem! Edit2:Ale ten przykład jeszcze potrzebuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Czy będzie ci przeszkadzać zapisywanie do tablicy? GML plik = file_text_open_read(nazwa pliku) pom = 0 while(!file_text_eof(plik)) { linijka[pom] = file_text_read_string(plik)//odczytuje string, czyli ciąg znaków file_text_readln(plik) pom += 1 } file_text_close(plik) To powinno działać, przy założeniu że chcesz otrzymać zmienne typu string. PS: Sprawdzając zmienną pom możesz sprawdzić ile było linijek w pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi