kt1117 Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Mam taki skrypt: GML for (a=argument0; a>argument1; a+=argument5) { for (b=argument3; b>argument4; b+=argument6) { instance_create(a,b,argument7) } } I nie wiem dla czego nie działa. Ma on rysować prostokąt z objektów, przyjmując siedem arg. 1-x1 2-x2 3-y1 4-y2 5-h objektu 6-długość objektu 7-nazwa objektu , ale gdy odwołuję się do niego z objektu w evencie Create w sposób: GML rysobj(1,200,5,400,5,5,object0) nic się nie dzieje. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 a>argument1 ( a=1; argument1=200 ) Przecież to nigdy nie zachodzi. Znaki muszą być na odwrót b>argument2 ( b=400; arguemnt4=5 i potem oddajesz do b "object0" ) Będzie zachodzić w nieskończoność Po za tym wysyłasz 6 argumentów a korzystasz z 7, więc przeanalizuj sobie to wszystko dokładnie i popoprawiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 no i jeszcze ominąłeś użycie argument2 w tym skrypcie, więc nie będzie działać. musiałbyś podać 8 argumentów a>argument1 ( a=1; argument1=200 ) Przecież to nigdy nie zachodzi. Znaki muszą być na odwrót tak Po za tym wysyłasz 6 argumentów a korzystasz z 7 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 ogólnie dużo pomieszał ma argumenty 0,1,3,4,5,6,7 więc ma nawet 8 ale próbuje korzystać z 7 :) E: A faktycznie wysyła 7 a wydawało mi się że widzę 6, mój błąd :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 jak się pisze skrypt w jednej linijce, to się można pomylić, lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Sorry ,że zawracałem wam głowy, pomyliła mi się konstrukcja for'a - myślałem że jeśli drugi argument zwróci true, to przestanie zachodzić, ale jest odwrotnie. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi