Mustang01 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Mam do was pytanie. Chce zrobic jak w grze kułko i krzyzyk że np. krzyzyk i kółko to są dwa inne obiekty. No i jak tyh kółek lub krzyżyków jest obok siebie 3 na skos lub poziomo lub pionowo to te trzy same obok siebie obiekty maja się usunąć. Jak to zrobić ??? Z góry dzieki . Patrzy ostatni post . | | \/\/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Pierwszy sposób, jaki mi się nasuwa, to użycie tablicy dwuwymiarowej: Musisz tylko sprawdzać pozycje poszczególnych obiektów i w odpowiedniej sytuacji usuwać je. PS: Jeszcze tylko 1294 posty i dogonie Marmota xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mustang01 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Taaaaa... mamy Ci dać 99% gry? Nie ma tak dobrze, musisz pomyśleć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Hmmm a wiesz co to jest Tablica ?? Bo bez tego to nawet Mojżesz z wyj******** sandałami Ci nie pomoże. Bo przykład przekopiować to prosto, a potem jak przyjdzie go zmienić na potrzeby, to znowu problemów milion. EDIT Po za tym możesz to zrobić na sprawdzaniu czy jakiś z obiektów nie ma obok siebie dwóch takich samych w odpowiedniej sekwencji np. nawet na sprawdzaniu kierunku i odległości Może czasem pomyśl albo popacz do helpa mnie wyzemścili to teraz sam zanim spytam to zobaczę tam. Dlatego teraz nic nie piszę na GMC. EDIT 3 Aha ps. nie wiem jak się to pisze "wyzemścili" Poprawna pisownia? :P Chodzi mi o "wyzemścili". Poza tym nie rozumiem ostatniego zdania xD Tymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Kiedyś, ucząć się tworzenia, gdy nie znałem tablic, kombinowałem ze zmiennymi. 1 pole = 1 zmienna, czyli miałem takie zmienne: a1, a2, a3, b1, b2, b3, c1, c2, c3. Potem zapisywałem do niej informacje. 1 oznaczało kółko, 0 krzyżyk. Potem porównania np. if a1==1 && b2==1 && c3==1 { // akcja wygranej kółka } Jest to metoda niewydajna napewno, ale prosta. Musisz tylko wpisać każde kombinacje dla kółka i krzyżyka, przez co tracisz dużo czasu. Na tablicach byłoby prościej, ale jak nie umiesz ich, to tak będzie najprościej. Ew. można spróbować tak if a1+b2+c3 == 3 { // akcja wygranej kółka } if a1+b2+c3 == 0 { // akcja wygranej krzyżyka } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mustang01 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 musze się tablic nauczyc ale wiem co to jest podam przykładbron[0,1]="nazwa broni" bron[0,2]="ilość naboi" bron[1,1]="nazwa broni" bron[1,2]="ilosc magazynków" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2006 Tak powiedzmy w ten sposób możesz bardzo łatwo zmieniać broń, ale nie rób czegoś takiego jak bron[0,2]="ilość naboi" bron[1,2]="ilosc magazynków" Bo pomiesza ci się podczas zmian. W tablicy wystarczy prosty skrypt do zmiany broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mustang01 Opublikowano 1 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2006 Prubowałem juz z tymi tablicami ale za pomocą ich nie da sie tego zrobic . Ja nie robie gry kółko i krzyżyk ten tytuł był tylko przykładem. Chce zrobic jak w grze kulki oto do niej link http://www.gmclan.org/up865_4_kulki.html . Jak kulki jednego koloru som obok siebie to znikają ja mam zrobione że każda kulka to inny obiekt oprucz tyh samyh kulek. A obiektów jest zrobione 5 czyli 5 kulek. Tak samo jak chce zrobić. Prosze o pomoc . Z góry dzieki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi