matik97 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Mam pytanie, jak zrobić coś takiego, żeby w grze jak dojdziesz do jakiegoś punktu i potem się zabijesz to żeby ci zaczynał grę od tego punktu i z tymi samymi obiektami na planszy jakie były wcześniej? Przykładowo dotarłem do jakiejś flagi (takiego punktu kontrolnego) potem zebrałem 5 diamentów i zabiłem 3 przeciwników a na końcu coś mnie zabiło i chce zacząć grę od tej flagi i żeby na planszy były z powrotem zebrane diamenty i wrogowie których zabiłem. Z góry dzięki. Czekam na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 dochodzisz do checkpointa(obj_check) i albo zapisujesz grę GML game_save() albo zapisujesz to do pliku GML ini_open(dane.ini) ini_write_string('dane','x',x) ini_write_string('dane','y',y) ini_close() a po śmierci wczytujesz pozycję przy zapisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Przy kolizji z tym obiektem ustawiasz zmienną Start, na miejsce tego nowego obiektu(czyt. ustawiasz StartX i startY). Chyba że dałoby się to tablicą. Potem po śmierci tylko Create ustawiasz te dwie zmienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matik97 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Przy kolizji z tym obiektem ustawiasz zmienną Start, na miejsce tego nowego obiektu(czyt. ustawiasz StartX i startY). Chyba że dałoby się to tablicą. Potem po śmierci tylko Create ustawiasz te dwie zmienne. Tak to ja też potrafię, ale wtedy mi się diamenty i wrogowie nie wczytają. Połączono: E:Dobra, poradziłem sobie dzięki pomocy TheMarcQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Musisz przejechać po wszystkich obiektach, które zmieniają pozycje lub są zniszczalne i zapisać ich pozycje + powinny mieć zmienna odpowiedzialną za to, czy mają istnieć, czy też zostały złapane/zniszczone. Wartości powinny być przekazywane do jakiegoś obiektu (w postaci listy/tablicy) i w momencie zapisu wszystkie zmienne z niej są zapisywane do pliku. ED: Spóźniłem się ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi