referee100 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Chcę, aby boss po dostaniu ileśtam razy zginął. Wiem, że robi się to z "VAR-em" ale ja kompletnie nie wiem o co tam chodzi. Proszę o pomoc. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ale z czego dostaniu? Jak z naboju to zrob tak w create bossa napisz: global.zycie=100 w colisi pocisku z bossem global.zycie-=10 W stepie bossa: if global.zycie=0 { instance_destroy(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Najłatwiej zrobić zmienną, ale dlaczego to jest w dziale OGÓLNIEO PROGRAMIE GAME MAKER?? Możesz zrobić także kilka takich samych obiektów bossów, po trafieniu jednego, on zmienia się w następnego, a tamten w nasyępnego itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Czerwca 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Najłatwiej zrobić zmienną, ale dlaczego to jest w dziale OGÓLNIEO PROGRAMIE GAME MAKER?Lol, a niby gdzie to miał dać? Do valhalli? Nie wprowadzaj zamętu i przeczytaj następnym razem opisy działów for. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Najłatwiej zrobić zmienną, ale dlaczego to jest w dziale OGÓLNIEO PROGRAMIE GAME MAKER?? Możesz zrobić także kilka takich samych obiektów bossów, po trafieniu jednego, on zmienia się w następnego, a tamten w nasyępnego itd. hmm srednio to działa uwież mi.. dużo że tak powiem j**ania się. NAjlepszy sposób jest wprowadzic variable. Wprowadzasz zmienna w create - np. "hp=100" po spotkaniu z kulką pykasz że niszczy kulę, bryzga jakaś krew czy coś, i zmienna "hp=-1"(i zaznaczasz relative). Acha i w stepie że if hp<0 then distroy_instace(boss) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
referee100 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 pPodglądałem już kilka gier z boss-ami i nigdy nie mogłem zrozumieć o co chodzi. Wielkie dzięki! :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi