Markuz Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam serdecznie . Chciałbym przedstawić wam moją nową stronę www. Zapewne niektórzy z was chcieli kiedyś stworzyć własną gre przez przeglądarkę. Ta strona umożliwia wam to ! Zawiera ona zbiór artykułów które mają wam w tym pomóc. Codziennie dodawane są nowe artykuły oraz ciekawostki. Zapraszam do komentowania wpisów ! Link: Tworzenie gier via www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 To bardziej mi wygląda jak strona ze zbiorem rozwiązań do PHP niż coś konkretnego o grach przeglądarkowych, ale zobaczy się co z tego dalej wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Na razie staram się napisać takie wprowadzenia, potem zrobię podstronę gdzie wszystko będzie ładnie posegregowane heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Ehh... Pisz pan tą grę zamiast bloga lepiej :P Na początku chciałbym ci powiedzieć, że twój blog jest 2 tematyczny - o pisaniu gier i o programowaniu. Osoba nie umięjąca programować zapewne nie da rady napisać gry, więc daruj sobie te poradniki. Tematyka pierwszych 3 wpisów jest ok. Jak zacząć pisanie gry www? Popraw błąd - drug do sukcesu Nie podoba mi się przykład punktu "Główne założenia gry". Umieściłbym tutaj coś w stylu: Untitled Game Untitled Game jest grą typu MUD pisaną pod najpopularniejsze przeglądarki internetowe. Akcja gry odbywa się w czasie rzeczywistym. Gracz ma do dyspozycji jedną postać, którą kieruje bezpośrednio. Gra umożliwia zdobywanie doświadczenia (dalej nabijanie expa :D) oraz pojedynkowanie się między graczami. Wspierana jest przez PHP x.x lub wyższe, MySQL ver.x, Apache jakieśtam... Do działania niezbędne są biblioteki takie jak: memcached, srataLIB, twojastaraPr0bibliota, ... Tematyka naszej gry Tutaj mogłeś podać trochę swoich przykładów, bo tak to wpis nic nie pomagający. Motywacja podstawą sukcesu O motywacji można pisać książki. Napisz do Paqoo to ci na firmę kupi egzemplarz ^^ Sam wpis też niczego ciekawego nie wprowadza... Dalej to już opis języka. Czemu piszesz tutoriale do PHP4? Podsumowując: nie podoba mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Najpierw pisałem te artykuły z myślą o preclach, ale potem zmieniłem zdanie i tak je wrzuciłem heh żeby coś na razie było. Jak znajdę więcej czasu to je poprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draconis Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zobaczę co tam masz, tylko proszę popoprawiaj błędy. Wchodzę i pierwsze co mi się rzuca w oczy to "Tworznie gry". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jak na razie mało. Do tego ostatni krzyk mody - znaki ! i ? poprzedzane spacją... Poukładaj to jakoś sensowniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Dobrze Markar mówi, tak samo przecinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Już nieco ogarnąłem tą stronę. Tych pytajników i przecinków nie chce mi się poprawiać , ale jak widzicie jakieś inne błędy to chętnie się o nich dowiem heh :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 drugi do sukcesu zostały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 W którym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Mi się nie podoba metodologia działania tej gry... zero rozważań na temat przyszłej możliwości rozbudowy aplikacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Czemu ? Przecież to dopiero początek, można raczej wszystko rozwijać, chyba że chodzi ci o całkowitą zmianę struktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Po wpisie "Struktura folderów naszej gry" widać (i nie tylko po tym), że na tym blogu pokazujesz jak stworzyć klona swojego silnika gry. Ucz się sam zamiast innych uczyć, bo jeszcze nie zrobiłeś żadnej gry, więc nie wiesz jakie rozwiązania są dobre a już chcesz mówić, że wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Heh ja nie robię klona żadnej gry bo jak sam napisałeś żadnej nie stworzyłem. Piszę artykuły i od razu tworzę grę. Wydaje mi się że dla początkujących wystarczy. Potem dla ogarniętych napiszę jakieś tematyczne tutki typu : Jak zrobić mapę w grze, Jak zrobić ekwipunek itp. Teraz to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Przeczytaj pan dokładnie mój post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Heh chodzi Ci o tą drugą część wypowiedzi ? Ja nie chce mówić że wiem jakie rozwiązania są dobre, chce tylko wprowadzić ludzi którzy nie mieli styczności z tworzeniem gier do tego "świata". Ty od razu zaczynałeś od MVC itp. ? No ty może tak heh.. Ale większość społeczności uczy się najpierw rzeczy prostych... prostych rozwiązań - niekoniecznie dobrych. A potem z czasem ulepsza swoje skrypty i powiększa wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ty od razu zaczynałeś od MVC itp. ? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie, chodziło mi o pierwszą cześć a nawet zdanie. Ty od razu zaczynałeś od MVC itp. ? Nie, ale jak się na czymś nie znałem to nikogo nie uczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 To już moja sprawa co ja robię, że ty byś tego nie zrobił nie oznacza że to jest słuszne i wcale mi się nie wydaje że to jest słuszne. Chcę pomóc innym, posiadam wiedzę która umożliwi początkującym napisanie gry, więc piszę tutki i pomagam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 posiadam wiedzę Zmartwię Cię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Bez komentarza mistrzu wszystko wiedzący :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Niech robi grę, żeby zrozumieć, trzeba popełnić błąd ;) Tylko szkoda, że pokazujesz innym jak je robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Bez komentarza mistrzu wszystko wiedzący :) Skończ swoje gawędzenie, bo sam wiesz, że mam większe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 co mnie obchodzi twoje doświadczenie heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ok, nie musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 My chcemy ci tylko pomóc, ale skoro tego nie rozumiesz to idź dalej swoją drogą. Stworzenie gry nie jest takie łatwe jak się wydaje, bo im więcej napiszesz kodu tym łatwiej się pogubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Już nieco ogarnąłem tą stronę. Tych pytajników i przecinków nie chce mi się poprawiać , ale jak widzicie jakieś inne błędy to chętnie się o nich dowiem heh :) dlatego nie skorzystam ;) bo po pierwsze nie masz wiedzy, po drugie Ci się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi