Myśliwy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Chciałbym uzyskać tzw. "bujanie" bohatera przy chodzeniu do przodu i do tyłu, bo jak narazie wyglada to tak jakby sunął po podłożu. GML { if(keyboard_check(vk_up)) {speed = 3;} else { speed = 0; } if(keyboard_check(vk_down)) { speed = -3; } if(keyboard_check(vk_left)) { direction += 4; image_angle=direction; } if(keyboard_check(vk_right)) { direction -= 4; image_angle=direction; } } Nie wiem co mam tam wstawić. Próbowałem z pętlą for i zmianą image_angle w każdym cyklu ale mi nie wyszło ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zapamietuj gdzies stary image angle, zmniejszaj przy wcisnieciu strzalki, dodaj jakis offset i gdy image_angle go przekroczy zacznij zwiekszac...gdy znowu przekroczy jakis offset zmniejszaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Albo zrób "bujane" sprity :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Czy mógłbyś mi to przedstawić na kawałku kodu, lub odesłać gdzieś gdzie dowiedział bym się wiecej o offsetach, bo nie zabardzo kapuje. Ps. rozumiem o co ci chodzi ale nie jestem pewien jak to na kod przelac. Najlepiej podajcie link do jakiegoś przykładu z takim poruszaniem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Nie, sam pomysl. Jedyne umiejetnosci ktore potrzebujesz to: - zmienne - ify - logiczne myslenie To az tak duzo ze musisz miec gotowy kod? offset, po prostu chodzi mi o jakis margines, np. odchylenie max 10stopni przy bujaniu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Spróbuj animację szkieletową. Jak nie potrafisz jeszcze tego sam wykonać to wzoruj się na jakimś przykładzie. By uniknąć odpowiedzi typu: "Daj link" to powiem Ci że na forum jest tego cała masa, a dla ułatwienia mogę podać Ci następujący link: https://forum.gmclan.org/index.php?act=Search Dasz radę, wystarczy troszkę ruszyć główką. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 GML if(keyboard_check(vk_up)) { speed = 3; bujaka = ( bujaka + 15 ) mod 360; } else if(keyboard_check(vk_down)) { speed = -3; bujaka = ( bujaka + 15 ) mod 360; } else { speed = 0; } if(keyboard_check(vk_left)) { direction += 4; } else if(keyboard_check(vk_right)) { direction -= 4; } image_angle=direction+lengthdir_x( 5, bujaka ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubHack Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Źle przeczytałem... :) Chodziło o zwykłe bujanie, a nie o zaawansowany system ruchów bohatera, także wybaczcie. Mała pomyłka każdemu może się zdarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 GML image_angle = 3*cos(x/60);Proste, jednak nie najlepsze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi