Nickolas Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Heja ! :) Mam do Was pytanie dotyczące PEGI, bo kolega kupił na allegro grę Quake 4 (żebyś my pograli we 2) [posiada konto junior] ale sprzedawca mu nie chcę sprzedać tej gry bo ta gra ma napisane na pudełku 18+ tak więc sprzedawca MA prawo sprzedac czy NIE ma ? Proszę o konkretne odpowiedzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 No raczej nie może no i zależy ood sprzedawcy.Poczytaj http://www.gry-online.pl/S043.asp?ID=9373625 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/394...puterowych.html Bede sie z nim kłócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 znalazłem jeszcze to http://www.rp.pl/artykul/83043,85884_Za_od...ch_grzywny.html ale nie wiem czy to dotyczy allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Już nawet jak wchodzisz na stronę PEGI http://www.pegi.info <- daje to informację, że PEGI jest tylko oznaczeniem informacyjnym, a jak ktoś nie chce Ci sprzedać gry to po prostu nie zna się na prawie i fokle. Zawsze możesz zaskarżyć gościa do allegro, że nie chce sprzedać Ci przedmiotu, a wiążę go umowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Pani ma prawo Ci nie sprzedać nawet coca-coli jak będzie jej takie widzimisię (bo to jej sklep), chociaż tutaj można by było się z nią kłócić. Co zaś tyczy się gry, to jesteś z góry skazany na klęskę, bo nie ma oczywiście takiego zakazu w świetle prawa, ale sąd by się posiłkował ogólnie przyjętymi zwyczajami w społeczeństwie, ustawami o wychowaniu itd., więc pozwoli sprzedawcy odstąpić od umowy kupna-sprzedaży. To co nie jest zakazane prawnie, nie jest automatycznie dozwolone. Podsumowując - nie masz szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ale kupienie czegoś na allegro, z tego co się orientuję jest równoznaczne z umową sprzedaży, bo kiedyś miałem sprawę taką, jak sprzedałem na allegro coś co mi... no, powiedzmy "znikło" i dostałem takie wyjaśnienie od administratorów. Więc [chyba] musi sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 A jakie sprzedawca ma prawo odstąpienia od sprzedaży w przypadku, gdy klient wydaje się podejrzany? Twoim tokiem myślenia mógłbyś kupić jakiś dobry trunek na allegro nie mając osiemnastu lat. Jednakże prawo zakazuje sprzedaży alkoholu małoletniemu, i co wtedy? Sprzedawca pójdzie siedzieć? On po prostu wytłumaczy administratorom, że nie masz osiemnastu lat, a próbujesz kupić gry nie dla Ciebie przeznaczone. Pamiętaj, że ponad allegro i ich administratorami (którzy czasem wydają pokraczne decyzje) jest ustawodastwo i sąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Hm, możliwe, tamta sprawa zakończyła się tylko negatywami (na starym koncie na szczęście :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ale przecież żeby założyć konto na allegro, trzeba być dorosłym, więc tak czy siak sprzedawca powinien to sprzedać, bo konto jest na osobę pełnoletnią. Co innego w sklepie, bo mojemu koledze tak samo nie chcieli sprzedać GTA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Konto na allegro można mieć od 13 lat, tylko że pojawia się przy nim oznaczenie "JUNIOR"; patrz na moje: http://allegro.pl/show_user.php?uid=14220424 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dobra będę się z nim kłócił i tyle, nie dam za wygraną :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 a jak koleś będzie kompletnym kretynem, to powiedz, że ojciec chciał zagrać a nie umie allegro obsługiwać xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepsi Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 GMTraker ta aukcja nie jest z Tobą :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Gdybym był sprzedawcą nie sprzedałbym gry twojemu koledze : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan98 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 quake 4 nie jest fajne pograjcie w dooma 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepsi Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Wojazax jesteś kox :D Masz 100% i dalej piszesz! Jesteś jak jakiś Boss :P A co do tematu ,ten kolega zapłacił czy nie? Jak zapłacił to mu ma oddać i niech kupi gdzie indziej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 WON STĄD quake 4 nie jest fajne pograjcie w dooma 2 Pepsi zapłacił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ogólnie, jak byś chciał za granicą kupić jakąś grę, którą PEGI oznaczyło jako np. 18+, a ty masz 13, możesz mieć poważne problemy (policja itp.), a w polsce zależy to od sprzedawcy. Niektórzy mają gdzieś, kto kupuje, byleby kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Mi w empiku sprzedawali zawsze bez problemu, ale może dlatego, że zawsze wyglądałem na starszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi