Game Maker Fan Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam, otóż tworzę "noc" z użyciem sufraces. Światła używa jedynie bohater i wrogowie. I tu jest problem z wrogami. Światło wroga rozświetla tylko jednego z nich, pierwszego powstałego. Gdy go zabiję zmienia się w inny obiekt (trupa) i światło wędruje do kolejnego, następnego w kolejności umieszczenia obiektu. Ja otóź chcę by światła używali wszyscy wrogowie naraz... Oto kody do poszczególnych obiektów: obj_Sufraces: GML CREATE: surf=surface_create(room_width,room_height) STEP: color_get_red=merge_color(c_black,c_white,2) surface_set_target(surf) draw_clear(c_white) draw_set_blend_mode(bm_subtract) draw_circle_color(swiatlo.x,swiatlo.y,200,c_white,c_black,0) draw_circle_color(swiatlo_enemy.x,swiatlo_enemy.y,100,c_blue,c_black,0) - SWIATLO WROGA draw_circle_color(swiatlo_syrena.x,swiatlo_syrena.y,150,c_blue,c_black,0) draw_set_blend_mode(bm_normal) surface_reset_target() DRAW: draw_set_blend_mode(bm_subtract) draw_surface(surf,0,0) draw_set_blend_mode(bm_normal) Swiatlo: GML STEP: y=obj_gracz.y x=obj_gracz.x Swiatlo_enemy GML x=obj_sec.x y=obj_sec.y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 zamiast draw_circle(obj.x, obj.y) daj with(obj) { draw_circle(x,y) } wiesz, o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi