Markuz Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Witam, postanowiłem napisać sobie dla własnych potrzeb taki mini skrypcik coś ala smarty, mianowicie, mam plik view.header.tpl, w nim mam np. taki kod: <!DOCTYPE html PUBLIC '-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN' 'http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd'> <html xml:lang='pl' lang='pl' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml'> <head> <title>{ echo $themeManager->title }</title> <link rel='stylesheet' href='{ echo $themeManager->style }.css' type='text/css' /> </head> <body xml:lang='pl'> Jak widzicie zamiast <?php i ?> w tym pliku jest { oraz } . Teraz też chciałbym wczytać ten plik do zmiennej, zmienić znaki { oraz } na <?php i ?> i go wczytać ze zmiennej, zrobiłem to tak: $header=file_get_contents('view/view.header.tpl'); $header = str_replace("{", "<?php",$header); $header = str_replace("}", "?>",$header); print($header); W ten sposób też nie działa: $header=preg_replace("#\{(.*?)\}#si",'<?php\\1"?>',$header); Wszystko działa, tyle że <?php i ?> są jako tekst, a nie przejście do trybu php, jak to naprawić ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Lipca 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie odkrywaj koła na nowo. Polecam i sam używam: http://dwoo.org/ A co do tematu, to bym zrobił tak, że sprawdzam czy jest szablon skompilowany do skryptu php, jeśli nie ma to przerabiam tpl na specjalny plik php z odpowiednimi nagłówkami i treścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 ew. eval(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie odkrywaj koła na nowo Nie odkrywam koła na nowo, po prostu chcę stworzyć coś tylko dla własnych potrzeb, smarty i tego typu rzeczy (dwoo także) jest za bardzo rozwinięte jak na moje potrzeby. Ale chyba jednak użyję tych klasycznych smartów heh.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 A po co ci takie coś? Czyste PHP wystarczy, by oddzielić Widok od reszty (strzelam, że o to ci chodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Postanowiłem jednak używać smartów, "obciążają" bardzo one skrypt? Bo ważą troszkę nie powiem ( ok. 650 kB ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 memory_get_usage(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 (1) 104776 b (2) 350168 b Pierwszy jest bez smartów, a drugi ze smartami, prawie 3 krotnie wzrosła zużywana pamięć , czy to dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Zależy ile masz pamięci, wtedy możesz stwierdzić czy 3mb to dużo. Ja w serwisie który teraz robię mam zużycie na poziomie 150mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 A czy 350168 bajtów to nie jest przypadkiem coś około 350 kilobajtów - A nie 3 mb? Bo funkcja zwraca pamięć w bajtach tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 0,33394622802734375MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Lipca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Przepraszam, nie wcisnęło mi się 4 przy dzieleniu i podzieliłem przez 102 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 No właśnie ,nic się nie stało :) Zrobiłem sobie takie statystyki www teraz, oto wynik: Zapytań MySQL: 1 | Zużyta pamięć : 348.64 KB | Czas generowania : 0.001 s. Teraz trzeba pisać, i będzie łatwiej optymalizować ( mam nadzieję ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Polecam ci zrobić jakąś konsolę dla własnego użytku. Przechowuj tam takie rzeczy, a dodatkowo np. treść zapytań MySQL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi