Marcin T. Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam. Mam cztery małe pytania: 1. Jak zrobić tak, że np. dany obiekt zmienia się na inny na np. 10 sekund, a gdy czas minie powraca do poprzedniego obiektu? 2. Jak zrobić tak, że gdy dany obiekt może strzelać z danej broni dopiero po jej zebraniu ( nie przedtem )? 3. Jak zrobić tak, że po zebraniu np. jakieś broni ( punkt 2. ) możne z niej wystrzelać ograniczoną ilość strzałów np. 30? 4. Jak zrobić tak, że np. po zabiciu wszystkich wrogów przechodzisz do następnego poziomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 4. GML if instance_number(obj_parent_dla_wrogow) <= 0 { room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin T. Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Dzięki Rozumiem, że w miejsce obj_parent_dla_wrogow mam wpisać nazwę mojego wroga. A, jeszcze jedno gdzie dokładnie mam to wpisać ( w jakim miejscu jak np. step, room start ) i w jakim obiekcie lub czy w kodzie który można wpisać w room? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 W stepie. Jak masz kilku wrogów to dla każdego wroga dajesz parent. Potem tylko liczbe parentów zlicza, chyba że masz tylko jeden rodzaj wrogów, to nazwa wroga w tym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 A co do 2, to możesz zrobić tablicę, i sprawdzać, czy masz daną broń i wykonywać daną akcję. E.g. GML bron[0] = false; bron[1] = false; bron[2] = true; bron[3] = false; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lopez Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 1. GML instance_change(obj_zamieniamy); 2. GML if( bron[0] ) // Zmienna przyjmująca wartość true, kiedy gracz ulegnie kolizji z bronią { //kod strzału } 3. GML if( bron[0] && naboje[0] > 0 ) // Zmienna przyjmująca wartość true, kiedy gracz ulegnie kolizji z bronią. Zmienna naboje reprezentuje ilość naboi danej broni, której id znajduje się w tablicy. { //kod strzału naboje[0] -= 1; } 4. GML if( instance_number( obj_wrog) <= 0 ) { room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi