m@rcixxx Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Mam taki problem: Obiekt 1 ma ustawioną jakąś prędkość, np. vspeed=10. Obiekt 2 ma podążać idealnie razem z nim, więc wpisujemy odpowiedni kod w draw i po sprawie. Pojawia się problem gdy chcemy, żeby jeszcze jeden obiekt (obiekt3) podążał razem z tymi dwoma ale w kodzie w drawie mogą być tylko współrzędne obiektu 2 i jak tak zrobię to obiekt 3 zaczyna się opóźniać względem 1 i 2. współrzędne są też w stepie, bo inaczej w ogóle nie lecą razem. Niby problem prosty ale ja jakoś nie mogę wpaść jak go rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 A mógłbyś podać kod na śledzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 obiekt1 ma w step vspeed+=1, w drawie draw_sprite_ext. obiekt2 ma w stepie x=obiekt1.x i y=obiekt1.y a w drawie draw_sprite_ext z x i y obiektu1 i to działa. Obiekt 3 ma w stepie x=obiekt2.x i y=obiekt2.y a w drawie draw_sprite_ext z x i y obiektu2 i to już nie działa. Napisałem w uproszczeniu, reszta kodu tego nie dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 A może w endstep daj przesunięcie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Spróbuj w object3 dać śledzenie object1, a nie object2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jest to spowodowane kolejnoscia tworzenia obiektow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Dzięki za rady, niestety problem nie został rozwiązany. Mogę jeszcze napisać, że sytuacja się nie pojawia gdy zmieniamy x i y, wtedy jest ok., ale jak gdy w grę wchodzi speed to już się zaczyna 3 opóźniać względem 1 i 2. Co dziwne obiekt2 nie ma zdefiniowanego speed'a a i tak podąża z obiektem1, z niewiadomych dla mnie przyczyn obiekt3 już tego 'nie potrafi' :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Rozwiązałem problem - muszę zrezygnować ze zmiennych speed itp. przynajmniej w tych obiektach, będę musiał je zastąpić x i y. W każdym bądź razie dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi