Lollus Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam. Przypuścmy, że mam 5 broni 1 2 3 4 5 I każda z tych broni po naciśnięciu spustu wystrzeliwuje pocisk. Jak zrobić, aby pocisk przyjmował zawsze (czyli step) taką wartość osi y, że y jest równe y broni, która wystrzeliła pocisk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 y = bron.y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 + bron=jednazpieciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lollus Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 @upup. Jest 5 broni, każda strzela tym samym pociskiem. Żeby kod działał, każda broń musiałaby strzelać czymś innym... Właśnie jak sprawdzić, z jakiej broni został wystrzelony pocisk? Bez badań balistycznych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Create pocisku: GML bron = 0 Event strzalu broni: GML a = instance_create(bla,bla,pocisk) a.bron = id I w stepie pocisku daj kod GML y = bron.y Zaczalem pisac, zanim napisales tego posta :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Ja bym to jednak zapisał tak: GML (create pocisk) bron=false; szybkosc=10; GML (strzal z broni) a = instance_create(bla,bla,pocisk) a.y=y; a.image_xscale=image_xscale;//pocisk będzie leciał w stronę, w którą skierowana jest broń</span></span></span> Bo jak usuniesz broń, z której wypalono pocisk, to zmienna bron odwołuję się już do nieistniejącego obiektu. A tak jak pokazałem omijasz ten problem. Na samym końcu dopisujesz w pocisku: GML (step pocisk) x+=szybkosc*image_xscale; Edit: oczywiście teraz bez zmiennej bron. Edit 2:Muuuuczek567 i tu mnie masz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Przeczytaj jeszcze raz pierwszego posta i sprawdz, czy podales rozwiazanie problemu. E: oczywiste, ze to ja podalem dobry kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 GML (create) bull=noone GML (strzal) bull=instance_create(x,y,bull) bull.direction=direction chyba że coś pokreciłem E:ojej, Candy podał to samo, fail :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Ludzie! Wyraznie jest napisane, ze pocisk ma w KAZDYM STEPIE miec wartosc Y rowna wartosci Y broni, ktora go wystrzelila, czytajcie uwazniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 wystarczy że ma na początku i niech leci czyli: GML (create) bull=noone GML (strzal) bull=instance_create(x,y,bull) bull.speed=5 bull.direction=90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Nie chce nabijac postow, wiec napisze po raz ostatni: Lollus CHCE, zeby pocisk mial Y CALY CZAS rowne Y broni, ktora go wystrzelila. Widocznie jest mu to potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi