TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 ostatnio próbuję nauczyć się php i mam czasem problemy z pisanymi przeze mnie programami i zamiast tworzyć coraz to kolejne tematy będę opisywał problemy tutaj. Więc teraz mam tak: Skrypt który pobierze treść tytułu poprzedniej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Lepiej napisz co chcesz osiągnąć, a nie jak chcesz to osiągnąć, Twoje rozwiązania mogą być po prostu złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 tyle że ja tego nie mam, nie wiem jak to napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 <?php try { explain(); } catch( Exception $e ) { exit_forum(); } ?> Próbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 sory, ale nie skapowałem kodu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Tymon szaleje z jakimiś kodami. @topic Skoro nie chcesz powiedzieć o co chodzi. Zakładam, że chodzi o <title></title>. Ponieważ PHP nie ma dostępu do DOMu, tytuł ten musi być powiązany z php: <?php $title = "Tytuł"; ?> <html> <head> <title><?php echo $title; ?></title> Żeby ta zmienna była dostępna w następnych stronach, najlepiej zastosujmy sesje. <?php $_SESSION['title'] = $title; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Następnie w kolejnych podstronach otwieramy sobie naszą sesje: <?php $title=$_SESSION['title']; echo "<title>$title</title>"; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 No to chyba oczywiste, dlatego nie pisałem. Nie rób z niego idioty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Może trochę przesadziłem ale zapewniam wszystko w dobrych intencjach. Mógł na przykład nie wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 nie chodzi o to @piczer dobrze myślałeś o <title></title> tyle że sesje tu nie pasują, bo strona z której pobierany jest nagłówek nie znajduje się w moim serwisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Tymon szaleje z jakimiś kodami.Zwykła obsługa wyjątków. To musisz posłać zapytanie HTTP i pobrać dokument, spreparować. <?php $url = 'http://strona.pl/index.php'; if( preg_match( '/^http:\/\/(.+?)\/(.*?)$/i', $url, $match ) ) { if( $handle = @fsockopen( $match[1], 80 , $en, $es, 3 ) ) { $header = "GET /$match[2] HTTP/1.1\r\n"; $header .= "Host: $match[1]\r\n"; $header .= "Connection: close\r\n"; $header .= "\r\n"; fwrite( $handle, $header ); $content = ''; while( !feof( $handle ) ) { $content .= fread( $handle, 512 ); if( preg_match( '/<title>(.+?)<\/title>/i', $content, $match ) ) { echo $match[1]; // title break; } } fclose( $handle ); } else echo 'Nie mozna polaczyc'; } else echo 'Niepoprawny URL'; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zwykła obsługa wyjątków. Za kogo ty mnie masz? Chodzi mi o to, że komunikacja kodem zamiast językiem ojczystym jest nienormalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Nie obraź się, ale wklejając takie "kody", wykazujesz się co najmiej zapałem gimnazjalisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Za kogo ty mnie masz?Za laika.Chodzi mi o to, że komunikacja kodem zamiast językiem ojczystym jest nienormalna.Kwestia zboczenia. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Jaka kurde kwestia zobaczenia? Próbujesz pokazać jaki to Ty jesteś fajny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Za laika. To najpierw poobserwuj bardziej, a nie oceniasz pochopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Piczer, staram się. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale od dłuższego czasu nie widzę byś czymś zaświecił po za wpisem na Twoim blogu mówiącym o bezpieczeństwie, przyznaję, że choć rozwiązanie jest ok i spełnia zadanie, to nie należy do najlepszych. Kofel, oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 po sprawdzeniu twojego kodu tymon, wyskakuje: (.+?)<\/title>/i', $content, $match ) ) { echo $match[1]; // title break; } } fclose( $handle ); } else echo 'Nie mozna polaczyc'; } else echo 'Niepoprawny URL'; ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Nie jestem ekspertem od bezpieczeństwa, ba powiem, że nawet wiem o nim bardzo niewiele. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale od dłuższego czasu nie widzę byś czymś zaświecił Bo nie było się jak wykazać, taki poziom w tym dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Bo nie było się jak wykazać, taki poziom w tym dziale.Więc nie rozumiem po cholerę się ograniczasz i tu jeszcze przesiadujesz. TheMarcQ, nie wiem co masz dokładnie w pliku, ale u mnie to co Ci tu podałem działa nie najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Piczer, staram się. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale od dłuższego czasu nie widzę byś czymś zaświecił po za wpisem na Twoim blogu mówiącym o bezpieczeństwie, przyznaję, że choć rozwiązanie jest ok i spełnia zadanie, to nie należy do najlepszych. Ty też w życiu nigdy niczym nie zaświeciłeś. Piczera znam od dłuższego czasu, współpracowałem z nim... wiem na co go stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Więc nie rozumiem po cholerę się ograniczasz i tu jeszcze przesiadujesz. Vice versa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Ty też w życiu nigdy niczym nie zaświeciłeś.Ogólnik.Piczera znam od dłuższego czasu, współpracowałem z nim... wiem na co go stać.Cieszy mnie to, nie zmienia to jednak mojego zdania na jego temat. Osobiście mam też gdzieś co on myśli o tym co ja myślę o nim i co myślicie o mnie. Vice versa.Your point. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 wy chyba urządziliście sobie mi tutaj jakąś dyskusję nie na temat a tak wogole jak podejrzałem w firefoxie źródło było wyświetlone tak że do momentu: if( preg_match( '/<title> jest wszystko dobrze a potem od (.+?)<\/title>/i', $content, $match ) kod zaczyna czytać jako zwykły html macie: http://mare.cba.pl/polej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zwykła obsługa wyjątków. To musisz posłać zapytanie HTTP i pobrać dokument, spreparować. <?php $url = 'http://strona.pl/index.php'; if( preg_match( '/^http:\/\/(.+?)\/(.*?)$/i', $url, $match ) ) { if( $handle = @fsockopen( $match[1], 80 , $en, $es, 3 ) ) { $header = "GET /$match[2] HTTP/1.1\r\n"; $header .= "Host: $match[1]\r\n"; $header .= "Connection: close\r\n"; $header .= "\r\n"; fwrite( $handle, $header ); $content = ''; while( !feof( $handle ) ) { $content .= fread( $handle, 512 ); if( preg_match( '/<title>(.+?)<\/title>/i', $content, $match ) ) { echo $match[1]; // title break; } } fclose( $handle ); } else echo 'Nie mozna polaczyc'; } else echo 'Niepoprawny URL'; ?> PO cho asz tyle kodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 to może prościej: wystarczy mi jak w zmiennej będzie zapisywany URL ostatnio odwiedzonej strony(poprzedniej w historii)((żeby było wiedzieć skąd "przybył" na stronę)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A co, miałem użyć cURL? Niech się chłopak uczy obsługi gniazd i budowy protokołu HTTP. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Czerwca 2010 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 to może prościej: wystarczy mi jak w zmiennej będzie zapisywany URL ostatnio odwiedzonej strony(poprzedniej w historii)((żeby było wiedzieć skąd "przybył" na stronę)) $_SERVER['HTTP_REFERER']; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A co, miałem użyć cURL? Niech się chłopak uczy obsługi gniazd i budowy protokołu HTTP. :) zawsze można użyć file_get_contents :sp_ike: (wiem, nie ma kontroli, oraz można sobie przepełnić pamięć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 można sobie przepełnić pamięćWiesz, u mnie to samo. Np. w sytuacji gdy brakuje tagu title w dokumencie, a jest on dość... duży. Rozwiązanie:<?php function title( $url ) { if( !preg_match( '/^http:\/\/(.+?)\/(.*?)$/i', $url, $match ) ) return false; if( !( $handle = @fsockopen( $match[1], 80 , $null, $null, 3 ) ) ) return false; fwrite( $handle, "GET /$match[2] HTTP/1.1\r\n" . "Host: $match[1]\r\n" . "Connection: close\r\n" . "\r\n" ); $title = false; $buffer = ''; while( !feof( $handle ) ) { if( $title === false ) { $buffer .= fread( $handle, 8 ); if( strlen( $buffer ) > 16 ) $buffer = substr( $buffer, strlen( $buffer ) - 16 ); if( ( $position = strpos( $buffer, '<title>' ) ) !== false ) $title = substr( $buffer, $position + 7 ); } if( $title !== false ) { $title .= fread( $handle, 8 ); if( ( $position = strpos( $title, '</title>' ) ) !== false ) { $title = substr( $title, 0, $position ); break; } } } fclose( $handle ); return $title; } var_dump( title( 'http://site.pl/' ) ); ?> Tak, kombinuje. :) TheMarcQ, proszę, masz to w funkcji. EDIT Poprawka, był błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi