Mentoss Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Witam. Chciałem zrobić platformówkę, ale mi się pomysły skończyły na temat - jak zrobić poruszanie się wroga lewo-prawo po platformie (tak, żeby nie spadał), bez patchy (żeby można było umieścić ludka gdzie się chce) i ew. z możliwością łatwego przełączenia na AI (do strzelania i w ogóle) Ma ktoś jakiś pomysł ?? P.S.: Potrzebuję tego do niedzieli, takiego żeby działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marker Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Ja zawsze ustawiam AI na platformie między dwoma niewidzialnymi klockami, od których się odbija: Klocek - AI - klocek ________ Nie wiem, czy to najlepszy sposób, ale u mnie działa bez zarzutu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pamparampa Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 zrób sobie timeline i w momencie 0 ustaw że ma chodzić w prawo (hspeed=ileś) a w momencie jakim tam chcesz daj że ma chodzić w lewo (hspeed=-ileś) i wpisz tmieline_position=0. Musisz tylko napisać jeszcze w create obiektu tego wroga GML timeline_index=nazwa; timeline_position=0; timeline_running=1//ale to ostatnie tylko jeśli masz gm8</span></span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Wykonuj ruch wroga tylko gdy wykonany ruch zapewni cały czas bycie na platformie. Jak nie to odwracaj się i idź w drugą stronę. Użyj place_meeting() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 robiłem kiedyś coś takiego: https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=125 przerób bohatera dodając mu ai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 A może po prostu dwa obiekty po bokach platformy ? Jedna kieruje w prawo, druga w lewo. EDIT: Dopiero teraz zauważyłem, że to samo dał Marek S. :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 na instancjach ??? GOOD IDEAS, FRIENDS :D wykorzystam - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi