Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 A więc Marek.S pomógł mi w tym temacie (zaco jestem mu bardzo wdzięczny ^_^ ) no i mam z tym kolejny problem. Potrzebuje sprawdzania ile jest pozycji w pliku ini i jeżeli np. jest ich więcej niż cztery,wtedy reszta się nie rysuje i dopiero po wciśnięciu na strzałkę w dół jedna z góry się kasuje i tworzy się jedna na dole(i na odwrót ze strzałką w górę).Coś takiego jak w telefonach komórkowych. No i jest także potrzeby mi zapis do tego menu. Np.wciskam na guzik zapisz i wtedy tworzy mi się ten plik ini z jedną pozycją.Gdy później znowu wcisne guzik zapisz chcem aby zapisywało mi się do kolejnej pozycji,czyli gdy mam np. pozycje 4 to chcem aby automatycznie rozpoznało że 4 już istnieje i stworzyło 5. Credtisy i podziękowania za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Potrzebuje sprawdzania ile jest pozycji w pliku ini zmienna menu_count przechowuje takową informację : ) E: robiłem kiedyś coś takiego: https://gmclan.org/up1558_11_ciekawe_menu.html https://gmclan.org/up1558_11_ciekawe_menu_0_2.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Te przykłady są dobre,ale ja potrzebuję pobierania tych pozycji z pliku ini.I to trochę komplikuje mi sprawe. Edit:A jak użyc tego menu_count ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 no nie wiem, zależy doc zego checesz ją użyć. Mozesz np. show_message( menu_count ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 no nie wiem, zależy doc zego checesz ją użyć. Mozesz np. show_message( menu_count ) Czyli tego nie trzeba jakoś wczytywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 no przecież w tym Twoim poprzednim temacie podałem CI skrypt ładujący menu z pliku, w rezultacie na końcu create masz taki kod: GML menu_count = i; użyj tego gdzie chcesz chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 No tak,jakiś dziś jestem zakręcony. A czy mógłbym cię prosić o przerobienie menu z tamtego tematu na takie? Będę podwójnie wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 hm.. nie chce mi się dziś. jestem przygnębiony matmą rozszerzoną ;/ ogólnie to troche roboty... nie chcesz sam pokombinować? po co w ogóle to robisz? w takie bajery to się bawi jak się jest pro czy coś :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Chciałbym sam pokombinować,ale niestety nie umiem.Nie jestem jeszcze zawodowym znawcą języka GML. A może zaproponujesz mi lepsze rozwiązanie? Chcem zrobić spis kontaktów taki sam jak w komórkach i długo myślałem jak takie coś zrobić i wymyśliłem tylko to. Może masz lepszy pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 toć te przykłady są bardzo podobne. u Ciebie jest: menu_txt[ ] ... a u mnie menu_pos[ 1 ] = '1. Info' menu_pos[ 2 ] = '2. Graj' menu_pos[ 3 ] = '3. Exit' pozmieniaj sobie i będzie grało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Ok pokombinuje jutro. Mam jeszcze jedno pytanie nie związane z Game Makerem tylko z Windowsem. Mogę je tu zadać czy muszę założyć nowy temat w dziale Valhalla? EDIT: Już go napisałem w Valhalli.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi