Fervi_ Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witajcie! Dostałem zadanie domowe, by napisać i scharakteryzować wady i zalety demokracji bezpośredniej i pośredniej, jednak zbytnio nie mam pomysłów, więc zwracam się do was - zjadacze chleba :P Krótko wyjaśnię co to jest demokracja bezpośrednia i pośrednia (tak prosto) Demokracja bezpośrednia - To taki stan, w którym każdy wybiera samodzielnie jakąś opcję Demokracja pośrednia - Wybieramy ludzi, którzy za nas rządzą (jak w rządzie, wybieramy i rządzą w naszym imieniu) Wydaje się - Wpisz w Google i znajdziesz :P Szukam, szukam i nic ciekawego nie znalazłem, w tym rzecz :) A sądzę, że ludzie wiedzą co im się podoba, a co nie :P Fervi Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Napisz na zadane.pl i tam Ci zrobią, mi zadania robili w 5 minut : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Strasznie pokręcone to wszystko, nie orientuje się :P Może ktoś tam dodać? Poza tym czekam na żywą dyskusję na forum :) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Napisz po prostu, że demokracja bezpośrednia jest niemożliwa w państwie większym niż Sealandia, bo wszyscy mieszkańcy nie mogą się nagle zebrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 A wadą demokracji pośredniej jest to, że byle debil może reprezentować społeczeństwo i każdy debil może wybrać swojego reprezentanta, przez co wybory są wygrywane przez populistów i ludzi o których jest głośno w mediach, a nie są wybierani ludzie którzy na prawdę reprezentują poglądy danej jednostki. Świetny przykład - najbliższe wybory prezydenckie skończą się tym, że w drugiej turze będą Kaczyński i Komorowski z równymi szansami. Komorowski, bo o PO się mówi w mediach w samych superlatywach, a przemilcza się wszystko co niezbyt ciekawe z nimi związane, a Kaczyński bo ludzie będą głosować na niego ze względu na głośną śmierć jego brata. Oczywiście, większość głosujących nawet nie przeczyta programu obu kandydatów, więc nie będą do końca wiedzieli za czym głosują i będą potem narzekać, by za 5 lat znowu zagłosować na tych o których głośno. Tyle o wadach demokracji pośredniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 tak więc, wszyscy głosujemy na Korwin-Mikke !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Nie miałem akurat tego na myśli :P . Chodziło mi o to, że większość głosów na tych dwóch kandydatów od ludzi nie pójdzie dlatego, że popierają ich program, tylko ze względu na ich popularność. Czy ja zabraniam komukolwiek głosować na nich ;> ? Inna sprawa, że ja nie mam zamiaru głosować na żadnego z nich, ale to moja osobista opinia, więc nie wciskałem jej w tą wypowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi