Lordis Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Witam! Mam problem z którym nie moge sobie poradzić. Mam taki kod na wczytywanie plików muzycznych do gry: CREATE: GML music1=sound_add('Music\song01.mp3',0,true) music2=sound_add('Music\song02.mp3',0,true) music3=sound_add('Music\song03.mp3',0,true) music4=sound_add('Music\song04.mp3',0,true) sound_play(choose(music1,music2,music3,music4)) STEP: GML if (!sound_isplaying(music1) and !sound_isplaying(music2) and !sound_isplaying(music3) and !sound_isplaying(music4)) { sound_play(choose(music1,music2,music3,music4)) } A tu rodzi się moje pytanie jak zrobić by nie wywalało błędu gdy w katalogu "Music\" nie ma któregoś utworu (song01,song02...)? Chodzi tu o warunek ale nie wiem jak go sformułować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 music=sound_add("muzyka.mp3") if !music { show_message("no nie ma pliku, ziomuś!") } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 if (!music) { //tu wywala error } else { //a tu nie } kod z c++ ale tu powinien też działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Właśnie chodzi o to że przy "music=sound_add("muzyka.mp3")" wywali błąd bo nie ma pliku i nie będzie miał co załadowac do zmiennej. jak sprawdzać zawartośc katalogu ? EDIT: A nie mój błąd sorry. źle warunek robiłem już wszystko gitara. Dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 no właśnie nie będzie miał co załadowac do zmiennej o to chodzi a błąd nie wywali, sprawdziłem (gm8) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi