Arekadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Szukałem na forum i przez Google i nic nie znalazłem, a więc zapytam. Mam okienko get_string i jak zrobić, aby w nim można było wpisywać tylko cyfry lub po wciśnięciu na guzik OK żeby sprawdzało czy są jakieś litery i jeżeli tak wyświetlało błąd, a jeżeli nie to przechodziło dalej. Muszą być same cyfry. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Niestety, nie jest to możliwe. Musiałbyś napisać skrypt który by generował Twoje własne okienko. Jeśli potrzebujesz tego tylko do liczb całkowitych użyj GML get_integer( 'Podaj liczbe:', 0 ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 siup, jak by wyglądał ten skrypt? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 string_digits zwróci Ci same cyfry z ciągu znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 https://gmclan.org/up152_12_180410_gm8_custom_input.html Trochę skomplikowane, ale działa. Bedi, https://forum.gmclan.org/index.php?s=&s...st&p=299084 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Potrzebuje tego do ustalania czasu na przejście planszy,a więc tylko liczby całkowite, które są potem zapisywane do pliku. Użyc get_integer( 'Podaj liczbe:', 0 ) ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Tak, wystarczy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 A jak tego użyc?? Tak jak get_string? GML czas=get_string('Podaj czas:','') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zamiast pytać, 10 razy byś już sam sprawdził czy to działa tak samo. Ale tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 No sprawdziłem i mogę wpisać i liczbę i litere i wszystko się zapisuje do pliku. Jak tego użyć?? Może coś źle robie...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 GML czas = get_integer('Podaj czas:',0); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 czas = get_integer('Podaj czas:',0); Właśnie tak robie ale mogę wpisywac do okienka i litery i cyfry.Tak samo jest z zapisem do pliku. Zapisuje się i to i to! Co robie źle? Może podam wam kawałek mojego kodu w którym umieściłem get_integer?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ok, podajesz też litery, ale funkcja zwróci tylko liczbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Proszę jaśniej bo ja dalej nie kumam :o Mam taki kod: GML message_caption(0,"") czas=get_integer("Podaj czas na przejście twojej planszy(w sekundach):",0) if czas="" { message_caption(1,"Błąd!") show_message("Nie podałeś czasu!##Plansza nie zostanie zapisana") } else { ini_open("plansza.ini") ini_write_string("plansza1","czas",czas) ini_close() } I do pliku zapisuje się wszystko co podam w okienku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 GML r = get_integer( 'Podaj czas niegodna pokrako!', 0 ); if ( r == 0 ) { show_message( 'Nie podałeś czasu jełopie!' ); } else { ini_open( "plansza.ini" ); ini_write_string( "plansza1", "czas", r); ini_close(); } ED": Tu masz lepsiejszy sposób na pytanie użytkownika o czas: GML r = get_integer( 'Podaj czas niegodna pokrako!#(ilość sekund)', 0 ); while( not r > 0 ) { show_message( 'podałeś nieprawidłowy czas' ); r = get_integer( 'Podaj czas niegodna pokrako!', 0 ); } ini_open( "plansza.ini" ); ini_write_string( "plansza1", "czas", czas ); ini_close(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi