bluks Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Męczę się z tym już jakiś czas i nie wiem jak to zrobić. Problem polega na tym, że chcę zrobić poruszanie się bohaterem/pojazdem tak jak w grach strategicznych takich jak np. Empire Earth. Są mi potrzebne takie właściwości jak: 1.Po kliknięciu myszką obiekt wykonuje ruchy aby dojść do miejsca wyznaczonego przez myszkę. 2.Obiekt ma się obracać stopniowo. 3.Powinien omijać obiekty solid. 4.powinien zwalniać po osiągnięciu obiektu (wystarczy friction), ale i też się stopniowa rozpędzać. W Credit's wyróżnię osobę która mi pomoże. ^_^ Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez bluks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 3. No to mp_potential_step GML mp_potential_step(wyznaczone.x, wyznaczone.y, 2, 0); //jesli maja byc tylko solidy</span></span></span> 4. Jak pisałeś - friction ;) A rozpędzanie jest w tutorialu FPS (na yoyogames) GML if (speed < 2) speed = min(2,speed+0.4); O co Ci dokładnie chodzi z tym "stopniowo się obracać"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Ad 2: Może GML image_angle+=wartosc; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Candy, raczej pudło. Tu chodzi o ruch, nie sprita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Wyliczanie korzystniejszego kierunku obrotu Może ten przykład się przyda.. jest tam stopniowe zmienianie direction w danym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluks Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No super ale to akurat wiedziałem a co do trzeciego Bedi to on strasznie się odbija i odwraca się natychmiast co jest nienaturalne dla pojazdu. :( Bo to ma być do gierki Świat Gorbolun do poruszania jednostkami. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 aby obracać się w stepie daj: GML (step) var kier,n; if mouse_button_preesed(mb_left/mb_right) { kier=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y) n=1 } if n=1 & kier=direction { //wykonaj ruch } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi