kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 jak zrobic glebe w sensie wywalenia sie i w sensie że jak bohater nie skonczy robic tricku to bedziie gleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Że co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 w colission GML if kickflip and image_index > 0 and image_index < liczba_klatek_w_animacji then akcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zrób sobie zmienną, która odpowiada za to czy bohater, robi trick, czy nie, jesli robi i dotknie ziemi, to zmieniaj animacje na animacje wywrotki, a dalej możesz go postawić na nogi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 chyba chodzi mu o zmiane sprita po niedokończnym tricku i ded przez złamanie w 10 miejscach z przemieszczeniem czyli game over Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 ja mu pomagam przy grze i bardziej wiem o co chodzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 No sory, ja też wiem :P Normalnie robi sobie zmienną i sprawdza jak robi trick, to wywala kolesia, czyli zmiana sprite,a potem go na nogi postawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Create: GML trik=0 Event jak robi trik (np. key check num 0): GML trik=1 W tym jak skończy robić trik (np. w key release num 0): GML trik=0 //Lub if image_index == 0 { trik=0 } W kolizji z podłogą: GML if trik=1 { //kod na skończenie gry, np.: show_message("Przegrałeś!") game_restart(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Mam taką myśl że ta gra będzie całkowicie zrobiona przez Was a nie przez tego jegomościa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 w kolizji GML if trik=1 { //kod na skończenie gry, np.: show_message("wywrotka!") sprite_index = jedzie i nie działa wiec jak mam napisac to zeby zamiast restartu gry jest zmiana animacji na jazde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Błagam, trzymajcie mnie... GML if trik=1 { show_message("wywrotka!") sprite_index = jedzie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 hehe <_< dzieki :sleep1: nie robi sie animacja kickflipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 masz zmienną kickflip to poco ci zmienna trik <_< GML if kickflip then sprite_index = jedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 masz zmienną kickflip to poco ci zmienna trik <_< GML if kickflip then sprite_index = jedzie A po co Ci w ogóle Twoja zmienna? Używa zmiennej "trik" i kij, dobrze jest... Przynajmniej jest przejrzyściej. nie robi sie animacja kickflipa Spróbuj tak: GML if trik=1 { show_message("wywrotka!") sprite_index = jedzie trik=0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 he dzieki wiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 GML if trik=1 { show_message("wywrotka!") sprite_index=wywrocony sleep(200) //możesz wstawić dowolną liczbę sprite_index = jedzie trik=0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 GML if kickflip=1 { show_message("wywrotka!")' sprite_index=wywrotka sleep(200) //możesz wstawić dowolną liczbę sprite_index = jedzie kickflip=0 }</span> bład assigment operrator expected Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 usuń apostrof po show message Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 nie robi sie animacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 I nie rób tych enterów przez linijki... Jaka animacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 kickflipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Putin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Podaj na to kod, nie jesteśmy jasnowidzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 eh usunał mi sie kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Prosze cię... jak tak można... to jest tak proste( jak to mój tata mówi ), jak budowa cepa. Na prawde, mój brat, ma 8lat i potrafi zrobić strzelankę, czy jakieś krążenie po labiryncie, kiedyś robił w 3D, ale uznał że za ciężkie. Skasuj w tym kodzie kickflip=0(o ile to go wyłącza), jak byś podał więcej danych, np. jak się trik wykonuje, to jaki kod sie dzieje itd. to by było łatwe, a nie, nie wiadomo o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 create GML maxhsp=4.5 //maksymalna prędkość a=0.5 // przyspieszenie vspd=7 // sila skoku image_speed = 0.3 kickflip = false kickflip=0 animation end GML kickflip=1 animation end GML if kickflip=1 { show_message("wywrotka!") sprite_index=wywrotka sleep(200) //możesz wstawić dowolną liczbę sprite_index = jedzie kickflip=0 } i nie działa.. ciągle pisze messagge'a i nie robi sie animacja wywrotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 czy ty wogóle to rozumiesz? -_- ciągle pod koniec animacji wysyła messaga :stupid: i animacje ustawia zawsze gdy się kończy animacja kurpa usuń te debilstwa : GML if kickflip=1// ciagle jest kickflip tzn. w każdej klatce animacji warunek się sprawdza!! { show_message("wywrotka!") // to ci robi messaga! sprite_index=wywrotka//zmiana sprita sleep(200) //możesz wstawić dowolną liczbę sprite_index = jedzie//znowu zmiana kickflip=0//wyłączenie kickflipa } i daj w step: GML if place_meeting(x,y+sprite_height,obj_sciana) and sprite_index != spr_wywrotka then sprite_index = spr_wywrotka//jesli podemna jest sciana i nie jestem wywrocony wywracam sie</span> pytasz o kod a i tak nic nie rozumiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi