Skocz do zawartości

Selektory

Rekomendowane odpowiedzi

O co chodzi w selektorach?

Bo je nie używam ,a robie strony (znaczy uczę się narazie ,a coś o nich czytałem i nie kapuje do końca i normalnie wychodzi bez nich ,chociaż narazie uczę się układać) ,więc czy ktoś jakoś wytłumaczy te selektory ,bo na poradniku przeczytałem to i nie kapuje ,bo jak to czytam i tyle tego jest ,że nie mogę tego zrozumieć ,bo to już nudne się robi...

I czy wytłumaczy ktoś jakoś normalnie ,bo ich pełno jest" typu identyfikatora ,klasy potomka dziecka rodzeństwa atrybutu języka uniwersalny grupowy i 11 pseduo :)

Proszę ,żeby ktoś spróbował jakoś napisać co to do czego służy i praktyczne zastosowania :)

Jak są błędy Mozila nie działa ,i nawet nie moge cofnąć ,żeby porawić ,dużo psiać coś mi sie przeglądarka psuje :/

Włąśnie to znalazłem przed tobą :P ,ale jakoś też mi nie pasuje ;d ,chyba nie znam podstawowych rzeczy z css ,bo nie dalej nie wiem o co biega :

Selektory używane są przy definiowaniu arkusza stylów. Są to wskaźniki, określające konkretnie, dla których elementów strony definiowany jest styl.

Nie kapuje ,muszę się jeszcze uczyć podstaw chyba :(

Witam. Co do odpowiedzi gnyska to się trochę myli. jeżeli chodzi o selektory elementów to poza selektorem młodszego brata który wszedł w życie z css3 wykorzystuje się wszystki, selektor uniwersalny np przy resetowaniu ustawień margin i padding, selektor prosty no to przy każdej okazji, selektor potomka przy każdym miej skomplikowanym menu z możliwości rozwijana submenu np: ul li ul li a, ul li:hover ul itd., natomiast jeżeli chodzi o dziecka to tak samo najblizszym zastosowaniem jest też menu wielopoziomowe gdzie ma się pokazuwać submenu przy mouseover, np ul > li > ul li to są tylko przykłądy a jest ich wiele chociaż zasosowanie wormatowania pierwszego paragrafu w bloku, Selektor braci, oznaczany znakiem plusa (+), służy do nadania stylu drugiemu z elementów, które są dzieckiem tego samego elementu, leżą na tym samym poziomie w hierarchii dokumentu i następują zaraz po sobie.Przykład użycia: selektor braci jest bardzo przydatny, gdy na przykład chcesz wyróżnić pierwszy akapit po tytule (<h2>) w wielu artykułach. Zamiast edytować kilkadziesiąt plików wystarczy dodać prostą regułę do arkusza CSS. Można taki przykładów wpisywać bez końca. Co do obslugi przez przegladarki to tylko ie6 i wcześniejsze mająproblem z tymi elementami a biorąc pod uwagęużyteczność ich a ilość osób używających ie6 to większość osób wybiera to pierwsze i daje sobie spokuj z ie6. A osoby używające jeszcze 6 powinny już dawno zaktualizować przeglądarkęi dostosować siędo 90 - 95 % ludzi na ziemi.

Pozdrawiam

witryna http://webhosting.pl

#content .UserNews > .title {

float: left;

min-height: 90px;

}

#main::after {

clear: both;

}

http://www.eduweb.pl

.disabled th *, .disabled td * {

color: #aaaaaa !important;

}

http://portal.opera.com/

#login-box input[type=text], #login-box input[type=password] {

width: 90%;

padding: 4px;

margin-top: 4px;

}

#login-box input[type=submit], #login-box input[type=image], #login-box .fbconnect_login_button, #login-box #twitter_login_link, #reset-profile input[type=submit] {

float: right;

margin-right: 5%;

}

długo nie szukając. I dalej mam szukać