Arekadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Witam! Ostatnio pojawiam się dosyć często na forum ponieważ mam teraz trochę wolnego czasu i chcem zrobić jakiś fajny programik,grę. A więc mam trzy pytania: 1.Jak zrobić w roomie okienko, którym będzie można poruszać(za pomocą przytrzymania przycisku myszy i przesuwaniu) i aby na nim były także różne przyciski? Chodzi mi o coś takiego: aby te małe okienka można było przesuwać(razem z przyciskami na nich) i żeby te przyciski też miały jakieś swoje funkcje. 2.Jak zrobić aby po kliknięciu na jakiś obiekt prawym przyciskiem myszy wyświetlało się takie menu jak w Windowsie, z różnymi przyciskami? 3.Jak zrobić aby tak jak w programach graficznych można było zapisywać tylko obraz a nie cały program. Przy użyciu funkcji game_save(zapis) tworzy się zapis całej gry a ja bym chciał tylko zapis wybranego elementu. Mam wersje Lite Game Makera 8. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 obiekt z okienkami, jeśli złapiesz to x=mouse_x. przycisk rysujesz okno.x(+/-). show_menu() asy:! żal mi was :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 A mogę prosic o dokładniejsze wyjaśnienie,bo to mi mało dało. Ok. Z tym menu coś się udało tylko nie wiem jak zrobic kilka pozycji i czynnośc która ma się wykonac po przyciśnięciu.A więc proszę o dalszą pomoc. Problem z menu już rozwiązany.Wszystko działa.Teraz proszę o pomoc z problemami które opisałem w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 3.Jak zrobić aby tak jak w programach graficznych można było zapisywać tylko obraz a nie cały program. Przy użyciu funkcji game_save(zapis) tworzy się zapis całej gry a ja bym chciał tylko zapis wybranego elementu. screen_save(fname) Saves a png image of the screen in the given filename. Useful for making screenshots. screen_save_part(fname,x,y,w,h) Saves part of the screen in the given png filename. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Ok dzięki. Zaraz coś pokombinuje. A co z pytaniem 1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 GML (DRAW) draw_rectangle(x,y,x+150,y+100,1) draw_rectangle(x+50,y+70,x+80,y+90,1) draw_text(x+53,y+73,'OK') draw_text(x+10,y+10,'MARMOT UCIEKŁ!') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Ok tylko że mi chodzi o okienka które da się przesuwac i żeby było więcej guzików i żeby każdy miał swoją funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Przecież CTRL ci to napisał już, jak zrobić najbanalniejsze przesuwanie (lepszego by ci nie pokazał). Więc zacytuję (wstyd :( ): obiekt z okienkami, jeśli złapiesz to x=mouse_x. A potem x i y się już nie zmienia - nie podąża za myszką, przycisk zostaje na nowym miejscu xd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 https://gmclan.org/up1558_12_okno.html E: nowa wersja: https://gmclan.org/up1558.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki! Wszystko działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi