Lollus Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam. Dnia wczorajszego zainstalowało mi się na pc jakieś świństwo. Komputer wyłączył się. Po ponownym uruchomieniu włączył się jakiś vqovnpr.exe, którego nie dało się wyłączyć, ani wywalić z autostartu poprzez msconfig. Dodatkowo uruchomił się jakiś pseudo antywir windowsowy (XP Guardian 2010), który niby wykrył 25 wirusów i prosił o usunięcie. Nie kliknąłem na nic, bo dziwne, że język systemu to polski a 'progs' jest po angielsku. W każdym bądź razie, komputer wyłączył się i nie pozwala się załączyć "Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku. W tym celu uruchom Instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz 'r' na pierwszym ekranie, aby rozpocząć naprawę. Mam laptopa, ASUSa i Windowsa XP. Mam parę pytań. Płyty, którą dostałem z PC to - Nero (nie przydatna w tej sytuacji) - płytę z programami (nie przydatna) - płytę ze sterownikami - płytę do odzyskiwania Recovery DVD-ROM Chodzi o które z podanych płyt? Czy może o płytkę z systemem ? Czy naprawa nie spowoduje utraty danych? Czy można się jeszcze w inny sposób dostać do danych? Scenariusz, który zakładam, to wydobycie ważniejszych danych z PC i zrobienie formata, chociaż jeśli jest lepsze rozwiązanie byłoby wspaniale. Pozdrawiam i proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Chodzi o płyte instalacyjną od windowsa, do laptopów rzadko dają, zazwyczaj jest system preinstalowany w lapku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lollus Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Można się jeszcze jakąś inną drogą do systemu dostać? Przez Dos albo coś?A czy po użyciu takiej płytki coś mi się zmieni w systemie? Coś nadgra czy coś? Bo mogę iść do sąsiada pożyczyć płytkę. Po uruchomieniu płyty, którą dostałem z laptopem mam 3 opcje. 1. Recover Windows XP to first partition only. Recover WIN XP to entire HD Recover Windows XP to entire HD with 2 partition Co się stanie przy wyborze poszczególnych opcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Pierwsza sformatuje ci całą partycję systemową i wgra na nowo Windowsa, druga sformatuje cały dysk (i wgra Windowsa), trzecia sformatuje cały dysk po czym utworzy dwie partycje i wgra Windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ja bym wyciągnął dysk, podpiął do innego kompa, zgrał ważne dane, włożył do laptopai przywrócił windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ja bym poszedł do kumpla i pobrał linuksa :) , wtedy sobie kopiujesz dane które chcesz zachować, a następnie jak chcesz winde to z recovery ciach i dysk czysty... , no możesz jeszcze spróbować naprawić z kopi systemu jak masz, f2 lub jakiś inny parzysty (nie pamiętam który) podczas rozruchu i daj odzyskiwanie, tam jakoś tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lollus Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 @up: Też myślałem o linuxie ale zaden z moich kumpli nie ma linuxa. No dwóch ma, ale jednego dawno nie widziałem a drugi to gnój i nie pożyczy a na aktualnym pc nie mam możliwości pobrania linuxa i wypalenia płytki :( A czy przez linuxa w wersji live cd da radę? http://www.allegro.pl/item957467029_mandri...ty_live_cd.html Proszę o jakieś dokładniejsze info. Czy po prostu wkładam płytkę z linuxem do napędu, uruchamiam płytkę, dostaję się do plików, przerzucam na D (Windows jest na C) i na pendrivy, a potem robię format systemu? Czy to bardziej skomplikowane. Proszę o pomoc, nie chcę przy 'ratowaniu' 'uśmiercić' danych :) Pozdrawiam i z góry dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 @up: Też myślałem o linuxie ale zaden z moich kumpli nie ma linuxa. No dwóch ma, ale jednego dawno nie widziałem a drugi to gnój i nie pożyczy a na aktualnym pc nie mam możliwości pobrania linuxa i wypalenia płytki :( A czy przez linuxa w wersji live cd da radę? http://www.allegro.pl/item957467029_mandri...ty_live_cd.html Proszę o jakieś dokładniejsze info. Czy po prostu wkładam płytkę z linuxem do napędu, uruchamiam płytkę, dostaję się do plików, przerzucam na D (Windows jest na C) i na pendrivy, a potem robię format systemu? Czy to bardziej skomplikowane. Proszę o pomoc, nie chcę przy 'ratowaniu' 'uśmiercić' danych :) Pozdrawiam i z góry dziękuję :) chcesz kupić? loool, pobierz sobie ubuntu... za darmo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 lub zamów za darmo z shipita, ale czeka się miesiąc : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Jak uruchamiasz Linuksa z płyty (a nie instalujesz go) to on się trochę dłużej ładuje, ale nie usunie twoich żadnych danych (bez twojej zgody) :), ty masz recovery, więc jak kopiujesz to tylko na inny dysk, nie partycje!!!! lub wypal na płycie(nie wiem, ale chyba linuks musi być w napędzie) bo recovery tobie sformatuje cały dysk, a nie poszczególne partycje... I to jest tak ze nastawiasz w biosie na 1 miejscu rozruch z napędu, i wybierzesz podczas botowania z płyty że chcesz uruchomić z płyty, a nie instalować i się uruchomi linuks. Edit 1. są płatne dystrybucje linuksa też, ale jest pełno darmowych w necie, moim zdaniem na twoje potrzeby nie opłaca się kupować, masz dostęp do neta wiec sobie ściągnij darmowego ( i to legalnie) ,np. Ubuntu czy tam Fedora Core (sam używam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lollus Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 chcesz kupić? loool, pobierz sobie ubuntu... za darmo... na aktualnym pc nie mam możliwości pobrania linuxa i wypalenia płytki sad.gif loool, nie mam takiej możliwości @up: To pomyślę coś o tym linuxie, wolę na razie przynajmniej wersję livecd, aby czegoś nie nadegrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi