Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Tytuł: MasoXOS NAJNOWSZA WERSJA 1.5.0 Gatunek: Emulator DOS'a Opis: Witam. Po dłuższym czasie uczenia się Pascala, (3 lata). Postanowiłem zbudować swój pierwszy poważny program. Będzie to emulator DOS'a. Będzie można na nim uruchamiać gry, programy z dosa, a nawet spróbuję w późniejszych wersjach dodać obsługę Windows 1.0 - 3.1. Emulator ten będzie na Windowsa, lecz popracuję nad programem w wersji bootowalnej, z obsługą stacji dyskietek. Demko ukaże się w kwietniu tego roku, lub wcześniej, ponieważ naprawdę jest dużo pracy z tym. Daję dwa screeny, jeden z widoczną konsolą, a drugi z " pomocy ". Aha i piszcie czy dodać jakieś komendy ( scr.2 ), czy wystarczy na początek. Pozdrawiam, Moe WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE Autorzy: Programowanie: Mikołaj Pawlak Fabuła: Mikołaj Pawlak ( A jest tu jakaś fabuła? ) Grafika: Mikołaj Pawlak ( Po jakimś czasie planuję stworzenie wersji graficznej ) Muzyka: Mikołaj Pawlak ( Beep!! ) Screeny: NOWY SCREEN! Zmieniono obsługę z komend na klawisze, uruchomiono komendę DIR oraz CD. Myślę, że klawisze są lepsze w obsłudze, oraz przecież to jakaś odmiana co nie? :) A niech ludzie widzą, że obsługa DOS-u nie polega tylko na żmudnym wpisywaniu komend. Teraz każdą operację wykonasz o 50% krócej, niż wpisywał byś komendy. :) Pozdrawiam, Moe! NAJNOWSZA WERSJA - 1.5.0. NOWY SCREEN! Po dłuższym czasie, zrobiłem interfejs graficzny. W Delphi. Konsola w Pascalu służy jako główny element projektu. " Serce projektu ". Oczywiście można też wykonywać operacje w samej konsoli. Na screenie uruchomiona gra Jet Set Willy, nie wiecie jaka to radość, zobaczyć takie coś po pierwszym uruchomieniu programu z obsługą gier. Czekam gorąco na oceny i komentarze, pozdrawiam. Moe. Btw. W następnych wersjach planuję dodać licznik FPS i inne pierdołki :) Wydajność jest świetna ( chodzi o FPS ), dźwięk idzie z buzzera. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Aktualizacja! OwnDos v.1.0 (Aktualizacja - 13.05.2010) Nowy silnik, gotowa nakładka na dosa, nowy screen, nowa nazwa - OwnDos. Reszta na stronie 2 tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 O, super! A czy to będzie szybsze niż DosBox? Co do nowych komend to nie wiem ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 O, super! A czy to będzie szybsze niż DosBox? Co do nowych komend to nie wiem ;p Czy szybsze? Tego nie wiem, to ludzie ocenią. Pozdrawiam, Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Jedyne co mogę powiedzieć to: Życzę powodzenia i mam nadzieję, że program się uda :)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Jedyne co mogę powiedzieć to: Życzę powodzenia! Dziękuję bardzo! Mile widziane dalsze komentarze! :) Pozdrawiam, Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 20 Lutego 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Jedyne co mogę powiedzieć to: nie czekam na to, bo do niczego mi się nie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Jedyne co mogę powiedzieć to: nie czekam na to, bo do niczego mi się nie przyda. Nie chcę być wredny, ale jeżeli ci się nie przyda, mogłeś nie pisać. Być może innym się przyda, potrzebują takie programu do różnego typu operacji. Można pisać do mnie na PW, Tutaj oraz na E'Maila, odpowiem na każde pytanie < Oczywiście związane z moimi programami :) Pozdrawiam, Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 20 Lutego 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Mile widziane dalsze komentarze! smile.gif ale jeżeli ci się nie przyda, mogłeś nie pisać. komentarz to komentarz, trzeba było pisać, że tylko chwalące komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Dobra, koniec sprawy. Tu nie chodzi oto, że tylko chwalące. Przyjmę i negatywne, i pozytywne, tylko co dla mnie oznacza "Do niczego mi się to nie przyda"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 tylko wiesz, ten program MUSI być lepszy od DOSboxa, bo tak to sławy nie zyska, przynajmniej tej dobrej po prostu ludzie wybiorą sprawdzony program z lepszymi statystykami (ilość FPS itp.) btw. a co z wygodą użytkowania? nie widzę jakoś wpisywanie komend do uruchomienia gry, wolałbym użyć w tym celu myszki co jest wygodniejsze będzie taka możliwość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 tylko wiesz, ten program MUSI być lepszy od DOSboxa, bo tak to sławy nie zyska, przynajmniej tej dobrej po prostu ludzie wybiorą sprawdzony program z lepszymi statystykami (ilość FPS itp.) btw. a co z wygodą użytkowania? nie widzę jakoś wpisywanie komend do uruchomienia gry, wolałbym użyć w tym celu myszki co jest wygodniejsze będzie taka możliwość? W następnych wersjach nie zaprzeczam, że będzie. Ale zdajesz sobie sprawę, że wprowadzenie trybu graficznego wymaga dużego wkładu pracy ( bardzo dużego ), btw. Nie od razu Windowsa zbudowano! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Nikas, wystarczy przechwycić parametry aplikacji, w C++ to jest podane na tacy, w Pascalu pewnie też. Anty, znowu robisz z igły widły. Tak, twój komentarz jest bezużyteczny, o obecności takich wypowiedzi autor tematu nie musiał wspominać. Nie przyda się - trudno. Mi się przyda jako alternatywa dla DosBoxa, w Wolfa bym sobie z chęcią pograł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Po dłuższym czasie, kurcze same błędy nie wiem czemu ciągle wywala mi błąd 200506183, chyba przepisze na nowo, co tam na razie 100 linijek, z drobnymi poprawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 a norton comander na tym ruszy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Chyba raczej tak, teraz mam inny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 a będzie można na tym kompilować programy aby działały na dosa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 To nie jest " KOMPILATOR " tylko " EMULATOR " chyba, że będziesz miał taki program..... To wtedy wgrywasz ( uruchamiasz ) na MasoX'sie i możesz kompilować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 to świetnie!! czekam z niecierpliwością, zapowiada się świetnie, oby tak dalej i nawet lepiej!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Już naprawiłem, prace ruszyły. Pracuję nad środowiskiem graficznym, ponieważ część funkcji mam już skończone typu dir, muz, kalk,time, run itd. Lecz program wyjdzie dopiero w kwietniu (demo). :) POŁĄCZONO: A czy odpowiadało by wam, ( taka odmiana ), zamiast wpisywania żmudnych komend tylko przyciskami 1-9 sterowało by się? Pasuje? np: kliknę 1 > listuję katalog itd. Pasuje? :) Edytowane 20 Lutego 2010 przez Mimek Proszę następnym razem nie pisać 2 postów pod rząd. Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Nie wiem jak dla mnie lepsze komendy chociaż więcej pisania, przypominają co robię ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Zaraz dam nowe screeny, według mnie lepsze przyciski, ponieważ wszystko i tak pisze zawsze na górze ( w mojej aplikacji ), co aktualnie wykonujesz. Aha i kalkulator wywaliłem, nie wiem po co komu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Aha i kalkulator wywaliłem, nie wiem po co komu. Zawsze jakiś dodatek ;p No ale lepiej żeby to było stabilniejsze niż żeby było upchane w tym dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Zawsze jakiś dodatek ;p No ale lepiej żeby to było stabilniejsze niż żeby było upchane w tym dodatków. Racja. Wywaliłem też funkcję format, przecież wystarczy w konsoli Windows wpisać tylko format :C :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Dodam jeszcze przyciski OK I NO, wiecie trzeba czymś operować. :) Edytowane 20 Lutego 2010 przez Mimek 2post. Warn. Mimek. Po słownym ostrzeżeniu wstawiam warna za kolejnego już 2posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Ja bym wolał przyciski, pod warunkiem że byś zrobił coś takiego: ____________________________ |1 - Cos 2 - cos 3 - cos 4- cos...| --------------------------------- |Co chcesz zrobic?....................| |............................................| |............................................| (...) |___________________________| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 No chyba masz tak. Tak będzie. Te w menu są tylko takie ogólne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Tak btw. odpale na tym Liero? Bo mam viste, a Liero nie pójdzie, a bym se pograł!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Tak btw. odpale na tym Liero? Bo mam viste, a Liero nie pójdzie, a bym se pograł!!!! Chyba raczek tak. Jeszcze nie wiem, jeszcze gry żadnej nie odpalałem, tylko jakąś tam prezentacje Commodore ;p BTW. Co byście powiedzieli na to, abym główną część zrobił w Pascalu, a część graficzną w Delphi ( się leni )? W delphi łatwiej zrobić interface użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Pascal to żonch. Delphi chyba lepiej wydajne moim zdaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Dodaje nowy screen, z uruchomioną grą Jet Set Willy, za 5 minut będzie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi