hudy0070 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Czy jest możliwość stworzyć patent w którym alpha nie będzie się na siebie nakładała? Poniżej narysowałem mój problem: Nakładając na siebie 2 obrazki o alphie mniejszej niż 100% obrazki w miejscu nałożeniu zsumują swoją alphę, a czy da się zrobić tak jak na obrazku obok? Tzn nie tam gdzie się nakładają alpha byłaby taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 GML draw_set_blend_mode_ext(bm_src_color,bm_inv_dest_alpha) /rysuj sobie/ draw_set_blend_mode(bm_normal) Ten patent jest niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 No nie powiem patent jest, aczkolwiek nie do końca o to mi chodziło, nie widać tego co musi być pod spodem a fajnie by było. Próbowałem pobawić się troszkę ale nic mi do głowy nie przychodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Rysuj na surface'a bez alphy, a potem surface'a z alphą na ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi