lvla2y Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Mam mały problem , jak zrobić menu w trakcie gry . Chodzi mi o takie menu które po naciśnięciu ESC pojawia się i pauzuję grę , w tym menu ma być : zapisz grę , wczytaj grę , wyjście z gry i powrót do gry . Da się w ogóle takie zrobić ? . Za pomoc z góry dzięki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Myśle że możesz deaktywować obiekty, lecz nie wiem czy to nie narodzi ich od nowa, czyli po wyłączeniu menu nie zaczną żyć jak po stworzeniu jeśli nie, GML instance_deactivate_all() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 CTRL: Po aktywacji, wszystkie instancje są tam gdzie były i z takimi wartościami zmiennych jakie były, więc ten jest niemalże świetny ;) Niemalże, bo w nawias trzeba wstawić 1(true) :P A do tego dać zmienną, czy ma drawować menu. GML //create on=0; //step if(keyboard_check_pressed(vk_esc)) { if(on==0) { instance_deactivate_all(1); on=1; } else { instance_activate_all(); on=0; } } //draw if(on==1) { //rysowanie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lvla2y Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Coś nie chce działać , wkleiłem ten twój kod który mi wcześniej poddałeś , jak gra się włącza kliknę w swoim menu start wyskakuje mi taka o to wiadomość : ERROR in action number 1 of Draw Event for object obj_menu: Error in code at line 4: if(keyboard_check_pressed(vk_esc)) ^ at position 28: Unknown variable vk_esc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 vk_escape zamiast vk_esc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 może to ci pomoże :) https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=15775 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programistagd Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam! Zamiast vk_esc daj vk_escape. ZeroXbot po prostu źle napisał. Jak dasz vk_escape to powinno działać. (Wiem, wiem - masło maślane xD) Edit: Za późno :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 żyj tej funkcjiprzerabiając okienko GML wybor=show_message_ext( 'Czy chcesz zapisać projekt?','Tak','Nie','Anuluj' )if (wybor= 1 )show_message( 'Zapisano' )else if (wybor= 2)show_message( 'Niezapisano' )else if (wybor= 3 )>show_message( 'Anulowano' ) tylko pozmieniaj argumenty i ustawienia okienka możesz zmienić tło, wielkość i takie tam czasami wystarczy poczytać dokumentacje :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lvla2y Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 A jak zrobić żeby wychodziły trzy pytania , czyli : zapisz , wczytaj i wyjście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi