dyzmaken Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 czytałem FAQ i wiem że jest napisane jak ale ja nie mogę jakoś zrobić i pytam czy jest sposób by zrobić coś się dziło po czymś np:podszedłem do drzwi a nagle z tyło kolce zaczeły jechać w moją strone proszę o najłatwieszjszy przykład przepraszam za błedy ale mam dyslekcję i piszę tak jak słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Event Step: GML if ( distance_to_object( Drzwi ) < <odleglosc_w_pikselach> ) // jezeli jestesmy blisko dzrzwi { Kolce.speed = <szybkosc_kolcow>; // szybkosc kolcow Kolce.direction = point_direction( x, y, Bohater.x, Bohater.y ); // kierunek kolcow } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 od tego masz odpowiednie eventy + zabawa ze zmiennymi. Napisz co chcesz dokładniej osiągnąć. GML if distance_to_object(o_drzwi)<=10 //jezeli dystans do drzwi wynosi mniej niż 10 px { //akcja } wszystko zależy co i kiedy potrzebujesz, możliwości jest od groma, dlatego konkrety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmaken Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 wejdz do działu prezentacja gry nienarodzonej i tam poszukaj Gry Seid przeczytaj i będziesz wiedzial,planuje wydać grę podobną do tomb raidera i chce wiedziec jak robić półapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 to stwórz sobie jakiś obiekt kolce, i w kodzie GML if distance_to_object(o_drzwi)<=10 //jezeli dystans do drzwi wynosi mniej niż 10 px { instance_create(x,y,kolce) } a w kolcach speed = 2 i tak dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmaken Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 czytałem FAQ i wiem że jest napisane jak ale ja nie mogę jakoś zrobić i pytam czy jest sposób by zrobić coś się dziło po czymś np:podszedłem do drzwi a nagle z tyło kolce zaczeły jechać w moją strone proszę o najłatwieszjszy przykład przepraszam za błedy ale mam dyslekcję i piszę tak jak słyszę. CTRL a mógł byś szybko zrobić jakiś przykład i dać mi go download ja z przykładów szybciej jaże proszę z góry dzieki. Dwa posty, jeden pod drugim w ciągu 3 minut. Używaj edycji posta! Warn. I radzę w końcu zapoznać się z regulaminem, bo warny gromadzisz niesamowicie szybko. Rób tak dalej a w ciągu 2 tygodni skończysz z banem. Platyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 to ma być widok z góry? top-down? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmaken Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 to ma być z boku kamera jak chociaż by w mario. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi