Tanner Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 usunełem sobie tło w photoshopie z obrazka ale kiedy załaduje obrazek w game maker to samoczynnie tworzy sie zielone tło. ps: nawet jak obrazek ustawiłem na pulpicie to tła nie było tylko taki kolor schematowy windows, więc tło usunęłem napewno. co może byc grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bosu Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Jeśli w lewym dolnym rogu obrazka postawisz np. czerwony to ten kolor będzie zamieniany na przezroczysty. tak że jeśli w twoim obrazku nie ma zielonego (takiego odcienia) to się nie przejmuj. GM ustawia tło każdego obrazka na taki kolor (tak mi się zdaje?) Jeśli natomiast tło nie znika mimo że jest tego koloru co pixel w l.d.r. to sprawdź czy sprite ma zaznaczony transparent :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanner Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 wiem że zielone tło się pojawia gdy wczytujemy sprite ale w podglądzie nie powinno go być a u mnie jest, a pozatym zmienia się czarny kolor na szary oto screen: transparent jest zaznaczone a jak odznacze to szary kolor zmienia się z powrotem na czarny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Gm wywala kolor który jest w lewym dolnym rogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 W gm8 jest już obsługa preźroczystości i nie ma zielonego koloru :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 przesuń czołg o jeden pixel w górę. Po prostu aby było ok pixel w lewym dolnym rogu powinien być w kolorze nierysowanego tła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanner Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 dzięki, wszystko ok. pozdro a tak to bym sie bawił w wycinanie tła a i tak bym do niczgo nie doszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi